måndag 5 maj 2008

Alingsås bomullsväveri

Här är ytterligare ett handkolorerat vykort som bygger på ett fotografi av Kaleb Torin. Det föreställer Lillån med Alingsås bomullsväveri till höger som representerar Alingsås andra storhetstid. Den engelska industrimannen Charles Hill förvärvade Klings fabrik 1861, där även vissa rester av Jonas Alströmers manufakturverk ingick och köpte ytterligare tomtmark på vilken han lät bygga sin textilfabrik Alingsås bomullsväveri. Där tillverkades bland annat ull- och bomullsvävnader och fabriken kom att bli en dominerande arbetsgivare i Alingsås.

Charles Hill hade en patriarkalisk ledarstil men var också en mycket socialt verksam stadsbo som åtnjöt stort förtroende hos alingsåsarna. Han visade en stor generositet gentemot stadens föreningsliv och deltog i många styrelser för att på olika sätt förbättra stadsbornas tillvaro. Charles Hill bidrog också till att ett gasverk byggdes 1863, att Alingsås fick ett stadshotell 1874, att ett badhus byggdes över Lillån invid Väveribron, den tredje av Alingsås bevarade historiska broar som ses på vykortet, att en ångslup köptes in så att alingsåsborna skulle kunna komma ut till öarna i Mjörn. När Charles Hill dog och begravdes 1889 gick alingsåsarna man ur huse för att hedra honom.

I mitten av 1960-talet revs de gamla fabriksbyggnaderna som tillhört Alingsås bomullsväveri, som tillsammans med rivningen av Alingsås bryggeri, utgör de största rivningsskandalerna i Alingsås. En viktig del av stadens historia utplånades.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se