tisdag 29 januari 2008

Blixt som lyste upp i vintermörkret.

Den här neonblixten kunde ses över stora delar av Alingsås vintern 2006 - 2007. Konstverket ingick i kulturföreningen Tornets öppningsutställning på luftvärnstornet på Nolhaga berg. Konstnären Ola Ingvarsson kallade sitt verk Blitz.
Kulturföreningen Tornets hemsida hittar ni här.

Foto Martin Olsson

Bandylaget Alingsås SK 1950













Alingsås Sportklubb Bandylaget

En härlig idolbild hämtad från Rekordmagasinet 1950.
Stående fr v B Fahlström, Eriksson, E Andersson, K Johansson, B Lind, E Ekström och H Apoi
Knästående fr v N Olsson, E Olsson, H Friskopp och K Olausson

Forsärlor vid Stampens kvarn

I mars-april dyker de alerta och vackra forsärlorna upp vid Stampens kvarn där de häckar i de stensatta partierna. Emellanåt kan de även beskådas nere vid pumphustet mitt emot f d Bodéns garveri. I september-oktober återvänder de till sydligare nejder. Forsärlans latinska namn är Motacilla cinerea.

Dräktlyx i början av 1800-talet

I början av 1800-talet var kvinnorna frapperande dyrbart klädda i Alingsås. Man kan tala om en dräktlyx. Var det ett arv efter Alströmers manufakturverk eller berodde det på närheten till Göteborg?

I bouppteckningar mellan 1800-1839 kan man se vad för slags plagg som förekom och vilka tyger de var gjorda av. Hur de såg ut och i vilka kombinationer får man dock inte reda på. Smaka på de vackra benämningarna på tygsorterna såsom camlott, kläde, nätteduk, vadmal, bonbasin, doffel, flanell, blaggarnstyg, kambrik, parkum, bomullslärft, damast, kattun, flora, nankin, sits, brokad, pou de soi och madras.

Mer romantik i Nolhagaviken

Ännu ett fotografi av Kaleb Torin från början av förra seklet som blev till vykort. Här antagligen nedanför dagens Tallhyddan.

Romantiskt skimmer över Nolhagaviken

Hovfotografen Kaleb Torin tog detta fotografi i början av förra seklet som sedan blev till ett handkolorerat vykort. Bilden är tagen i Espevik där segelbåtshamnen ligger idag. Kaleb Torin, som framförallt ägnade sig åt porträttfotografi , lät bygga det vita huset på Kungsgatan där vi nu har hårsalongen The House of Chess nära Lindgrens krog. I Alingsås var han verksam 1899 - 1932.
 
Bloggtoppen.se