onsdag 30 april 2008

Jenny Asplund ställer ut i Skåpet




(1) Hiden Cage Mind
(2) Please Wake Up Rain

Här visas två av de nio bilder som Jenny Asplund för närvande ställer ut i Skåpet, en liten konstscen som man hittar i passagen in till Hjelmqvistska gården, Kungsgstan 26.

Jenny Asplunds projektbeskrivning:

I Skåpet kommer jag att visa ett antal tuschteckningar som jag har bearbetat digitalt och skapat ett slags serie av. Den består av bilder som föreställer olika varelser och människor melankoliska tillstånd.


söndag 27 april 2008

Mer Alingsåsfunkis

Ytterligare en bild från Sagokonsts vykortsserie utgiven runt 1950. På baksidan av vykortet står det Ålderdomshemmet, Alingsås. Jag kan inte identifiera vilken byggnad det är. Mina tankar gick först till det gamla församlingshemmet vid Norra Strömgatan nyligen ombyggt till bostäder, men fönsterraderna stämmer ej. Tacksam för upplysningar.

torsdag 24 april 2008

Gösta i underlandet

- bland monokeldrottningar och krimskrams. Den här gångens tema hos antik- och designbutiken Göstas koffert som är öppen nu på lördag den 26 april kl 11 - 15

onsdag 23 april 2008

Fåglar i alsumpskogen "Kongo"



















(1) Trädkrypare
(2) Grönsiska
(3) Stjärtmes

Från gryning till en bit in på förmiddagarna spelar fåglarna i alsumpskogen Kongo, invid Tallhyddan, upp en fantastisk revelj. Förutom de vanliga fåglarna såsom talgoxe, blåmes, bofink, lövsångare, koltrast, rödhake, nötväcka och gärdsmyg har jag fått se trädkrypare, grönsiska, stjärtmes och mindre hackspett (som jag redan bloggat om) utan alltför mycket ansträngning. Här vandrar min son och jag fram på spångarna med vidöppna sinnen, inneslutna i grönskan och avskärmad från staden. Här får vi möjlighet att spegla oss i det vilda.

tisdag 22 april 2008

Aslögs grotta och Amalie häll på Nolhaga berg

Vi går ånya på upptäcksfärd på Nolhaga berg, den här gången min stora tös och jag. Jag har läst Håkan Sandstedts bok Där stigarna tar slut, 1985. Sandstedt söker ofta upp kommunens ensligaste platser och njuter av naturen och kommer i slang med en rad original som befolkar skogarna. En mängd spännande kulturhistoria får man sig också till livs. Sandsteds två andra böcker i samma genre heter Ödemark och ödetorp, 1956 och Strövtåg i hembygden - och fjällbygden, 1987. Hans böcker är ett måste att ha med sig i renseln när man vandrar i alla stora skogar som omger Alingsås. De förhöjer upplevelsen avsevärt. I Där stigarna tar slut beskriver Sandstedt också sin barndoms Alingsås och Nolhaga.

I gamla tider har Nolhaga berg kallats Korpberget. Det gör än idag skäl för namnet. På en brant klippavsats invid Nolhagahallens parkering upptäcker vi ett korpbo. Lätet låter korp, korp och snart flyger två stora svarta fåglar ut bland bokträden.

Vi är på jakt efter Aslögs grotta bland de frostsprängda klippblocken nedanför korpboet. Dessa block har bildat en naturlig grotta. Enligt folktron var här älvornas boning. Claes Adelsköld, riksdagsmannen och järnvägsbyggaren som lät bygga Nolhaga slott, sprängde på 1800-talet bort några stenar så att grottan skulle bli lite rymligare. Han döpte den sedan till Aslögs grotta efter sin yngsta dotter. Efter en del letande hittar vi grottan och hasar oss ner genom en av grottans två mynningar. Vi kommer ner i en sal som är ungefär tre gånger fyra meter med nästan ståhöjd.

Nästa anhalt är Amalie häll en bit högre upp. En brant slingrande stig leder oss rätt och sista biten får vi hjälp av några trappsteg. Vi kommer upp till en nisch i berget. Ovanför oss skjuter berget ut en bit. Denna vackra plats lät greve Patrik Lewenhaupt, ägare till Nolhaga 1829 - 1845 iordningställa. Namnet fick den efter hans hustru grevinnan Amalie Lewenhaupt. Här fanns tidigare några bänkar och ett bord.

måndag 21 april 2008

Raine Navin i Skåpet

















De här fotografierna av Raine Navin ställdes ut i galleri Skåpet, i passagen intill Hjelmqvistska gården, fram till helt nyligen. De kompletterade hans slipsinstallation på Tornet. Se här.

måndag 14 april 2008

Rektorsgatan - Brennerivejen





















Foto Martin Olsson

Rektorsgatan mellan Willy:s och Alströmergymnasiet är unik i sitt slag i Alingsås. Lite i skymundan har här verksamheter fått utvecklas till synes helt fritt. Här finns replokaler, konstnärsateljéer och en veteranmopedverkstad mitt bland graffiti, en skrotbuss och annat bråte. Jag tror att det är livsnödvändigt för en stad att det finns sådana här områden med låga hyror där människor vågar testa sina kreativa idéer utan något krav på lönsamhet och där det råder en hög toleransnivå vad gäller den yttre miljön. Här föds morgondagens idéer.

Jag kommer att tänka på ett liknande område i Oslo. När man går från city till den charmiga och bohemiska arbetarstadsdelen Grünerløkka, Oslos Haga, passerar man Akerselva. Just här, på Hausmansgaten och Brennerivejen, ligger Oslos fria kulturcentrum. Mitt bland graffiti och rivningskåkar råder ett kreativt kaos. Flera kulturinstitutioner har huserar här såsom den legendariska jazzklubben Blå som arrangerar modern jazz och annan gränsöverskridande musik, konstbokhandeln Torpedo som säljer artist´books, fanziner, video och bokskulpturer, kulturhuset Hausmania (brukarstyrt & byøkelogiskt), Grusomhetens teater och ungdomskulturhuset X-ray . Rätt över den trånga Brennerivejen hänger en jättelik skrotkristallkrona uppbyggd av en mängd krossat glas. Området har även flera andra skulpturer på både land och i vattnet.

onsdag 9 april 2008

Slottet Vikaryd

Slottet Vikaryd eller Ellensdal som det också kallades, invid Mjörn, byggdes 1885-86 av Axel Dickson i italiensk renässansstil. Inredningen var mycket påkostad. 1946 revs slottet och byggnadsmaterial kom att användas i andra byggnader på skilda orter.

Än idag finns delar av grunden kvar. Platsen känns mycket laddad. Ett sexkantigt lusthus i trä står kvar nere vid sjön och en tidig halvt raserad transformator i tegel hittar man en bit ute på ängen. Det senare påminner om en gammal vindmölla i Provence.

tisdag 8 april 2008

Kvarteret Klockan vid sekelskiftet 1900

Här ser vi ännu ett mustigt handkolorerat vykort som är taget av hovfotografen Kaleb Torin. Det föreställer Gasverksbron, en annan av Alingsås historiska broar, och kvarteret Klockan i bakgrunden där flera olika fabriker låg. Idag finns endast Bodéns garveris byggnad kvar som inrymmer bostäder, galleri Rummet, konstnärsateljéer och en italiensk restaurang. Till vänster ser vi det fina pumphuset som fortfarande står kvar. Gasverksbron kallades tidigare Västra bron. Då var den en ranglig träbro som ständigt måste repareras. Dagens vackra stenvalvsbron byggdes 1825. Ursprungligen var bron försedd med handvettar i trä som 1918 ersattes med nya i järn.

måndag 7 april 2008

Jättegrytan invid Nolhaga berg

Jättegrytan av 1 aln djup och lika bred uti en nedfallen klippa vid pipbruket skriver Carl von Linné i sin Västgöta resa från 1746.

Jag går på jättegrytsjakt med mina två små tjejer bakom Nolhaga trädgård där pipbruket en gång låg. Vi får leta länge i klippbranten innan vi med hjälp av några andra barn äntligen hittar grytan snett bakom boulebanan. Den sitter på sidan av ett jättekast och fungerar bra som fåtölj åt mina tjejer. På samma sten hittar man klotter från 1953.

söndag 6 april 2008

Jag startar även en ny personlig blogg

En drömmare med öppna ögon - inre och yttre vandringar kommer den att heta. En drömmare med öppna ögon är även titeln på Artur Lundkvists självbiografi. När jag pendlar mellan Alingsås och Göteborg, eller äter frukost på något alingsåscafé under mina skapardagar, skriver jag inte sällan dagbok. Min blogg kommer i huvudsak innehålla utdrag ur denna, sådant som förhoppningsvis har ett allmänt intresse.

Jag kommer att eftersträva en drömsk och poetisk ton i bloggen. Min ambition är att den ska pendla mellan dröm och verklighet, mellan historia och framtid, mellan natur och kultur samt innehålla en blandning av gröna och existenstiella funderingar.

Alingsåsiana kommer att uppdateras ungefär som tidigare.

Adressen är
http://endrommaremedoppnaogon.blogspot.com/

lördag 5 april 2008

Alingsås Fria Kulturnät

Alingsås Fria Kulturnät är ett nätverk öppet för alla som tycker det är viktigt att vitalisera och utveckla kulturlivet i Alingsås. Nätverket är ett religiöst och partipolitiskt obundet och står fritt gentemot Alingsås kommun.

MÖTESPLATS OCH IDÉLABORATORIUM Alingsås Fria Kulturnät är tänkt att fungera som en mötesplats och ett idélaboratorium. I nätverket står det var och en fritt att samtala och diskutera saker som rör det egna skapandet och kulturlivet i Alingsås, tipsa om egna och andras evenemang, ta initiativ till fester, möten, upprop och insändare, författa skrivelser till kommunala nämnder, hitta samarbetspartners, bilda aktions/arbetsgrupper, initiera kulturprojekt med mera.

HÖGT I TAK En grundtanke är att det ska vara högt i tak inom nätverket. Många skiftande åsikter och kulturprojekt kan rymmas sida vid sida. Med likasinnade drar man igång olika arbetsgrupper för att förverkliga sina idéer.

PLATTFORMEN Målsättningen för Alingsås Fria Kulturnät: Vitalisera och utveckla kulturlivet i Alingsås.Målet ska uppnås genom att nätverket verkar för:

  • att öka intresset för olika kulturyttringar
  • att skapa kontakter mellan olika kulturutövare
  • att skapa kontaktytor mellan olika föreningar/grupper
  • att skapa ett kreativt klimat i kommunen
  • att driva opinionsarbete i kulturfrågor
  • att skapa debatt kring stadsplanering
  • att uppmärksamma Alingsås kulturarv
  • att skapa förutsättningar för en högre estetisk utbildning i Alingsås
ORGANISATION Alingsås Fria Kulturnät genomsyras av en demokratisk grundsyn. Den har en platt organisation utan vare sig ordförande, styrelse eller ekonomi. På så sätt minimeras arbetet och medlemsavgifter behöver ej tasut. Alla medlemmar kan väcka frågor som sedan dikuteras i samordningsgruppen som administrerar nätverket. Samordningsgruppen är öppen för alla att delta i och utses på årsmötena. Dess främsta uppgift är att sköta mailinglistan, uppdatera hemsidan och fånga upp medlemmarnas förslag. Den har en viss beslutanderätt men övergripande beslut som rör plattform, organisation och hemsidan tas på årsmötena.Nätverket uttalar sig aldrig som organisation utan det är de enskilda medlemmarna som ställer sig bakom upprop, insändare och skrivelser.

BLI MEDLEM För att bli medlem i Alingsås Fria Kulturnät går du med i nätverkets Facebook-grupp: http://www.facebook.com/group.php?gid=121725229485&ref=mf Medlemskapet är kostnadsfritt.

torsdag 3 april 2008

Övergivna platser

Ibland hittar man övergivna platser och i stadens perifera zoner, platser där en verksamhet tidigare har ägt rum och och någon ny så småningom ska ta över. De ligger i ett slags träda där naturen har fritt spelrum. Inte sällan finner man närmast surrealistiska scener. Det finns envärldsomspännande rörelse som kallas "Urban Exploration" vars mål är att upptäcka och utforska just sådana platser. Se vidare här.

Hur ser det ut i Alingsås kommun? Luftvärnstornet på Nolhaga berg är i viss mån en sådan plats och Hindås gamla hoppbacke som "nästan" ligger i Alingsås kommun. Idag fann jag en gammal elcentral nedanför Hälsostudion invid Säveån delvis vandaliserad och besudlad med mer eller mindre rumsrena slagord. Känner ni till fler övergivna platser i stan eller på landsbygden?

onsdag 2 april 2008

En strid ström av namnkunniga artister på MX Rock´n´Roll Bar

Sedan 2005 har en uppsjö av kända artister uppträtt på MX Rock´n´Roll Bar på Norra Strömgatan 40. Många tillhör singer-songwriter-eliten i Sverige och angränsande genrer. Det är inte dåligt att få hit sådana storheter till Alingsås, men det uppmärksammas förvånande lite i lokalpressen. Se kommande program här. Bland annat har följande artister uppträtt på MX(några vid flera tillfällen):
The Soundtrack Of Our Lives
Carla & Plura
Freddie Wadling
Stefan Sundström
Mats Ronader
Caroline af Ugglas
Pugh Rogerfeldt
Lasse Tennander
Staffan Hellstrand
Mikael Wiehe
Wille Crafoord
Dan Hylander
Stefan Andersson
Ola Magnell
Jack Vreeswijk


tisdag 1 april 2008

Alingsås från Nolhaga berg runt 1880

Här ser vi en vy över Alingsås från Nolhaga berg där utsiktsplatsen och luftvärnstornet ligger idag. Observera röken från skorstenarena som tillhörde Alingsås bomullsväveri. Det drevs med ångturbiner vid den här tiden. Bilden är hämtad från det nationalistiskt präglade verket Genom Sverigs bygder - skildringar af vårt land och folk av Herman Hofberg som första gången utkom 1882.


 
Bloggtoppen.se