onsdag 28 maj 2008

Den svarta bron i Nolhaga park

Här kommer ännu ett handkolorerat vykort signerat hovfotografen Kaleb Torin. Den här gången föreställer bilden Den svarta bron i Nolhaga park som numera är borta. Den låg inte så långt ifrån dagens djurpark. Idag återstår bara Den vita bron invid slottet. Hoppas att Den svarta bron återskapas så småningom. Dylika motsatspar aktiverar min poetiska ådra.

fredag 23 maj 2008

Utredning om Alingsås museums framtida lokalisering

Utredningen, som innehåller en mängd skisser, kan man hitta på första våningen i Alingsås museum. En museivision plus fem alternativa lokaliseringar av museet presenteras. Konsekvenserna och kostnaderna för de olika alternativen specificeras. Här kommer ett litet sammandrag.

Scenario 1 Alströmerska magasinet tillgänglighetsanpassas. En ny trappa och en hiss placeras i det nuvarande trapphuset. Alternativet är billigt men kulturverksamheten kommer även fortsättningsvis delas upp i två huskroppar. Kostnad: 2, 6 milj Hyresökning 260.000.-/år

Scenario 2
En paviljong byggs i museiparken intill Alströmerska magasinet. Museet får större utställningsytor och det kommer finnas plats för ett café med uteservering. Museet blir mer synlig i stadsbilden men även här blir det en uppdelning av kulturverksamheten på två ställen. Kostnad: 15 milj Hyresökning: 1,5 milj/år

Scenario 3 Museet flyttar in i kulturhusets nuvarande lokaler. Det innebär samordningsvinster men utställngsytan kommer att minska drastiskt. Kostnad : 41 - 43 milj Hyresökning: 4,1 - 4,3 milj/år

Scenario 4 Museet flyttar in i ett kulturhus som byggs till. All kulturverksamhet samlas under samma tak men både bibliotekets och museets yta minskar. Det är det dyraste alternativet. Kostnad: 51 - 54 milj Hyresökning 5,1 - 5,4 milj/år

Scenario 5 Översta våningen i Alströmerska magasinet blir kontor. Museets utställningsverksamhet flyttar delvis över till kuturhusets översta plan. Den totala utställningsytan kommer att minska något. Kostnad: 40 - 43 milj Hyresökning: 4,0 - 4,2 milj/år

För min del tycker jag Scenario 2 låter mest intressant. Jag skulle gärna se att man även får in turistbyrån i en sådan byggnad för att knyta ihop kultur och turism.

Granrisastan

Alingsås gick förr under det inte helt smickrande epitetet Granrisastan. Åtskilliga bönder runtom sålde nämligen granris och julgranar främst till områderna västerut där efterfrågan var stor. I granrisbygden ingick större delen av skogsbygderna inom Ale, Borås, Alingsås och Vårgårda kommuner.

Några veckor innan jul var Lilla torget i Alingsås en enda stor granskog. Där fanns julgransförsäljare från alla bygder och trakter. Lambert Stenström från Maryd var den kanske färgstarkaste av dem alla. Det sägs att han endast visade upp den vackraste sidan av granarna. Han skrädde inte heller orden om någon spekulant inte var belåten med hans granar.

onsdag 21 maj 2008

Brandtornet från Östra Vattugatan

Här ser vi ett högrest torn av närmast orientalisk karaktär från gatan som idag kallas Östra Vattugränd. Tornet var ett av Alingsås landmärken och tillhörde Väktargården. Det användes till slangtorkning och revs 1955,
Väktargården på Kungsgatan indvid kyrkoparken fungerade tidigare både som polishus och brandstation. Huset uppfördes 1901. Polisen disponerade första våningen mellan 1901 - 1962. Andra våningen bestod av fem lägenheter där brandmännen bodde. 1962 gjordes första våningen om till dagrum, kök, telefvakt, expedition för brandkårens räkning. Huset inrymmer idag en del av kommunen administrativa lokaler.

Klassiska folkhemsserviser på Anna Antik & Design






Adam, Annika, Berså, Birka, Blå Eld, Coq, Elisabeth, Gröna Anna, Koka, Mon Amie, Picknick, Prunus, Pynta, Ruska, Spisa Ribb är klassiska 1900-talsserviser som klingar mycket folkhem. Anna Antik & Design säljer delar av dessa på tradera och postorder, men det går också bra att besöka lagret i hemmet vid Laggarebacken bortom Kvarnberget. Se mer info här.

tisdag 20 maj 2008

Landart 2008

I Nolhaga park visar nu Åsa Herrgård en installation på Tornet som hon kallar Global Healing. Se och läs mer om verket här.

I Gräfsnäs slottspark har fyra alingsåsbaserade konstnärer arbetat i workshopform under en vecka och följande verk finns nu att beskåda.
Britta Arvidsson: Pärla
Wally Berg: Flyktväg
Maria Lager: Livsnerv
Agneta Segerfelt: Rötter

Se och läs mer om verken här.

söndag 18 maj 2008

Hans Arnold på Alingsås konsthall





















Just nu visas skräckmästaren Hans Arnolds bilder i Alingsås konsthall. Utställningen heter Skräck i sommarnatten och är en underhållande och dynamisk resa in i Arnolds monsterland.

Hans Arnold föddes i Sursee i Schweiz 1925. Hans barndom präglades av en strängt katolsk uppforstran, både i hemmet och i skolan. Tecknandet började med karikatyrer av lärarna. 1936 antogs han till konstfack i Luzern

Han flyttade till Sverige 1948 och kom så småningom att arbeta som illustratör i Svenska Dagbladet och i olika veckotidningar, bl a i Veckorevyn.

Hans Arnold har sina rötter i surrealismen, men teckningarna för också tankarna till 60-talets undergroundbilder och skivomslag och även till seriernas värld. Läs mer om Hans Arnold här.

17 maj - 20 september

Öppettider Alingsås konsthall
mån 12 - 19 tis 12 -16 ons - tors 12 - 18 fre 12 - 16 lör 10 - 14 sön stängt
Sommartider 30/6 - 10/8: mån 11 - 19 tis - ons 11 - 16 tors 11 - 19 fre 11 - 16 lör & sön stängt

tisdag 13 maj 2008

Anna Dorothea Grahl

Mellan 1777 och 1788 var en kvinnliga guldsmed verksam i Alingsås. Hon hette Anna Dorothea Grahl och föddes i Göteborg 1725. 1741 gifte hon sig med Mathias Grahl, en guldsmed i Göteborg. När maken dog flyttade Anna Dorothea till Alingsås där hennes bror Petter Wirgman var verksam som guldsmed och tenngjutare. Han är mest känd för att han trotsade myndigheterna genom att hålla fast vid en egenkomponerad tennlegering som ansågs hälsovådlig. Man kan läsa mer om honom på utställningen Gjuta Hamra Smida - tema: metall som för närvarande pågår på Alingsås museum. 1787 gifte Anna Dorothea om sig med guldsmedsgesällen Henric Hasselgren och flyttade till Drängsered i Halland. Hon dog 1794.

Anna Dorothea Grahl framstår som något ganska unikt under 1700-talet. Hon drev utan utbildning en egen verkstad efter sin makes död och fick dessutom använda sitt namn på de alster som lämnade verkstaden. En förklaring kan vara att hon kom från en släkt med många ryktbara guldsmeder.

Bland de guld- och silverarbeten som lämnade Anna Dorotheas verkstad återfinns några i Lena kyrka, Töllsjö kyrka, Christine kyrka samt i Alingsås museum.

hit och tryck på anteckningar om ni läsa mer om henne.

Anna Dorothea lever kvar i namnet på det nätverk av kvinnliga företagare som finns i Alingsås.

måndag 5 maj 2008

Alingsås bomullsväveri

Här är ytterligare ett handkolorerat vykort som bygger på ett fotografi av Kaleb Torin. Det föreställer Lillån med Alingsås bomullsväveri till höger som representerar Alingsås andra storhetstid. Den engelska industrimannen Charles Hill förvärvade Klings fabrik 1861, där även vissa rester av Jonas Alströmers manufakturverk ingick och köpte ytterligare tomtmark på vilken han lät bygga sin textilfabrik Alingsås bomullsväveri. Där tillverkades bland annat ull- och bomullsvävnader och fabriken kom att bli en dominerande arbetsgivare i Alingsås.

Charles Hill hade en patriarkalisk ledarstil men var också en mycket socialt verksam stadsbo som åtnjöt stort förtroende hos alingsåsarna. Han visade en stor generositet gentemot stadens föreningsliv och deltog i många styrelser för att på olika sätt förbättra stadsbornas tillvaro. Charles Hill bidrog också till att ett gasverk byggdes 1863, att Alingsås fick ett stadshotell 1874, att ett badhus byggdes över Lillån invid Väveribron, den tredje av Alingsås bevarade historiska broar som ses på vykortet, att en ångslup köptes in så att alingsåsborna skulle kunna komma ut till öarna i Mjörn. När Charles Hill dog och begravdes 1889 gick alingsåsarna man ur huse för att hedra honom.

I mitten av 1960-talet revs de gamla fabriksbyggnaderna som tillhört Alingsås bomullsväveri, som tillsammans med rivningen av Alingsås bryggeri, utgör de största rivningsskandalerna i Alingsås. En viktig del av stadens historia utplånades.

söndag 4 maj 2008

Landart 2008

Från pressmeddelandet:
I Alingsås kommun finns det 2 parker och 2 torn, Luftvärnstornet i Nolhagaparken och Kanontornet i Gräfsnäsparken. Båda dessa är inriktade på att visa samtidskonst och i år inleder de ett samarbete.

Den 2 maj inleds en workshop i Gräfsnäsparken som sen kommer att pågå från måndag den 5 maj till fredag den 9 maj. Man kommer att kunna se och följa fem konstnärer och deras arbete på platsen. De fem konstnärer är Britta Arvidsson, Wally Berg, Maria Lager, Katarina Fornell och Agneta Segerfelt. De skall arbeta under begreppet Landart, en konstform som utgår från platsen och ofta utnyttjar naturliga material som finns i omgivningarna.

Vernissage den 10 maj kl 12.00 vid Kanontornet.
Konstnärerna kommer att närvara
Utställningen pågår till den 6 juli

Åsa Herrgårds installation Global Healing på Tornet

Kulturföreningen Tornet visar för närvarande Åsa Herrgårds installation, Global Healing, på Luftvärnstornet i Nolhagaparken i Alingsås.

Installationen består av 35 laddade objekt som kommer att sända tankar i vinden om en fredligare värld. De vita objekten består av grangrenar som sänder ut fred, rivna trasor som viskar ut en tanke om att vi måste ta vara på vår natur så att våra barn kan få leva ett bra liv på jorden. Global Healing är en fredlig viskande installation för en bättre värld.

- Åsa Herrgård
 
Bloggtoppen.se