måndag 22 december 2008

God Jul och Gott Nytt År!

Nu tar bloggen Alingsåsiana julledigt och öppnar igen efter nyår. Jag önskar alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år.

På återseende!

torsdag 18 december 2008

Protestera mot vägplanerna vid Tennisvägen



















Fem i tolv varje lördagförmiddag samlas alla som vill vid de omtalade bokarna nära Tennisvägen i Nolhagaområdet för att protestera mot att de ska fällas och ge plats åt en ny väg.

Nolhagaområdet är Alingsås mest omtyckta rekreationsområde och har länge varit aktuellt för reservatsbildning.

Det finns också en grupp på Facebook här.

Fredrik Nyberg på Poetens plats




Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Kulturhuset Stockholm som kallas Poetens plats. I ett vitmålat skyltskåp beläget på Emuernas ö bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Vid vintersolståndet sön den 22 december sätts en ny affisch upp med en dikt av Fredrik Nyberg.

Fredrik Nyberg är född 1968, uppvuxen i Partille, men bor numera i Göteborg. Där arbetar han bland annat i Partille Bokhandel och sitter i redaktionskommittén för Ord & Bild och för den nystartade kulturtidskriften OEI.

Nyberg har snabbt gått från att vara ung och löftesrik till att bli etablerad och omtalad som en av de absolut främsta i sin generation av poeter. Med stor framgång debuterade han 1998 med diktsamlingen En annorlunda praktik som är en samling dikter - både korta och långa - som rör sig runt minnet och bristen på minne som möjlighet och hot. Storheter som "väder", "text", "årstider" och "händer" blir koordinater i det system dikterna skapar.

Två år senare kom Blomsterur, denna diktsamling har en inriktad form och en tydligt utmejslad idé. Det är dikter som är uppställda alfabetiskt - två för varje bokstav (A-Z) - där alla titlar består av ett latinskt växtsläktsnamn och varje text har en förbindelse till detta namn/växt. Men infolierat mellan denna ganska strikta ordning finns andra texter som liksom löser upp "ordentligheten" och ger det hela en personlig röst.

Nyberg fick nyligen Partille Bokhandels stipendium för dikter med djup och personlig ton och för oförtrutet arbete med att bredda intresset för lyrik som uppläsare, recensent, översättare och inspiratör. Tidigare stipendiater är bl a Viveca Lärn, Marie Hermansson, Åsa Moberg och Mats Kempe.

Åren (2002) är en diktsamling där tiden och datumet - det som både alltid och aldrig återkommer - har en central roll. Dikterna är skrivna under tre år och tolv årstider. Långa och korta, smutsiga och upphöjda dikter samsas i denna poetiska kalender. 2007 utkom Nybergs senaste diktsamling Pandi och kamelen träffar surikaterna.

Nyberg är en poesins arkivarie som förstått värdet av allsköns synkretism i det empiriska insamlingsarbetet. Sammanjämkningen och sprängandet. Virkandet, värkandet och vetandet. (Aftonbladet)

måndag 15 december 2008

Caféstaden ur ett historiskt perspektiv

Gör en kulturgärning och besök något av Alingsås klassiska caféer: Göta, Viola och Ringen och ni får en upplevelse som lockar hit journalister från hela landet. Läs till exempel en mycket stilistisk och stämningfull skildring i STF:stidning Turist från 1992. Bäst är det tidigt på morgonen och förmiddagen. Du befinner dig mitt i en uråldrig alingsåstradition med anor från 1800-talet. Det råder en tät atmosfär av svensk vardag och du kan få dig till livs en mängd alingsåshistorier om du sitter och tjuvlyssnar.

Jag tror att det rika café/konditorilivet är en av förklaringarna till att Alingsås är en så social och gemytlig stad att bo i. Hoppas att denna cafétraditionen kan leva vidare in i framtiden. Det vill iallafall jag jobba för på olika sätt. Det 80-åriga Café City har nyligen försvunnit. Det smärtar mig djupt.

Här är några exempel alingsåscaféer som jag dykt på i min caféforskning som idag är borta, en imponerande mängd caféer. Jag försöker lyfta fram dem ur deras historiska töcken. De äldsta caféerna har ett nämast mytiskt ursprung som sätter fantasin i rörelse. Smaka på cafénamnen och försök att föreställa er de samtal som en gång kan ha ägt rum över en kopp kaffe.

Stenvalls kafé, Folkets hus café, Café Stenhyddan, Café Lyran, Café Kronan, Kafé Svea, Café Vera, Grand Café, Café Jawa, Café Stampen, Café Mexiko, Kopps Café, Café Viktoria, Café Vivel, Café Vilan, Café Älverhöjd, Café Sörhaga, Café Solbacken, Björgårdsvillan, Café Gyllene Hjorten, Kafé Hemtrevnad, Kafé Stjärnan, Lidens Kafé, Thoras kafé, Puhs café, Auktionscaféet, Café Paus, Café Gränden, Café City, Café Hemtrevnad, Lilla caféet, Nolhaga slottscafé, Baudes konditori, Missionskonditoriet, Rambergs konditori, Thorens kafé och bageri, Törnbloms konditori, Bäckströms Café & Bageri, Nya konditoriet, Tages konditori, Gustafs konditori.

Om det är någon som har några café/konditoriminnen eller historiska uppgifter tar jag tacksam emot det. Jag håller på att sammanställa allt material jag kan komma över.

torsdag 11 december 2008

Norrsken - julens sånger och psalmer från 1100-talet och framåt

Stjärnklara vinternätter, norrsken som sprakar till, julmusik från 1100-talet och framåt. Eva Rune och Mikael Godée bjuder på julkoraler ur svensk, norsk och estländsk tradition.

Konserten består av de allra äldsta melodierna vi har i julreportoaren som älskats, och älskas, av många generationer av människor i Norden. Med varsamhet och stort lyssnande låter Rune och Godée dessa starka melodier bilda flätor av musik – saxofon och röst som andas tillsammans.

Ett avbrott i julstöket, en stark men stilla upplevelse kring de allra äldsta symbolerna av ljuset i mörkret. Så som man önskar att julen fick tala till oss idag bortom stress och julhandel.

Välkomna att koppla av i en skön musikstund.
(Från kommunens hemsida)

Onsdag 17 dec kl 19:30 på Alingsås museum, Lilla torget
Entré 60 kr (under 18 år gratis)

Här kan ni höra smakprov på deras underbara musik.

tisdag 9 december 2008

Lövekulle badplats

Här ser ni ett vykort från 1960-talet, lika urblekt som minnena från våra barndomssomrar. Det föreställer Lövekulle badplats som är ett av familjens sommarparadis. Hit cyklar vi ofta via hallonstigen vid Mjörnstranden som nu tyvärr är hotad av exploatering.

De stora betongblocken som ligger nedsjunkna i gräsmattan är ett minne från andra världskriget. Där gömde man nämligen en flottilj av amfibieflygplan under maskeringsnät. Vid behov kunde dessa snabbt dras ut i sjön och flyga iväg.

söndag 7 december 2008

Fågelflockar på vintern

Vintern kan i vissa avseenden vara den årstid då vi har möjlighet att se mest sällsynta fågelarter. Ofta flyger flockar runt och samlar mat, till exempel så kallade meståg där ofta tofsmes, svartmes, kungsfågel och blåmes ingår.

I björkarna på Playa Mjörn har jag också sett flockar av grönsiska och i alarna invid Lillån mitt i stan den ovanligare vinterhämpling. Se bild. Båda gångerna var det riktigt kallt.

torsdag 4 december 2008

Myblock - ett enkelt sätt att kommunicera med folk där du bor




Efter Facebook så är kanske Myblock den nya stora grejen, skapat av tre småbarnspappor i Göteborg med en stark vision om att både livet och världen blir bättre om man lär känna flera människor där man bor. På en karta kan man lätt se vad de andra Myblock-medlemmarna bor. I Alingsås stad är vi i dagsläget 24 medlemmar, i hela kommunen 27.

Här är fördelarna:

  • Hitta och kontakta människor runt där du bor
  • Lägg upp efterlysningar, aktiviteter, eller köpes och säljes i kvarteret
  • Starta och delta i grupper kring olika intressen och aktiviteter

Här kan du registrera sig utan kostnad

ÖMTÅLIGT - trycka skriva blåsa

8 november 2008 — 21 februari 2009
Jubileumsutställningens fjärde tema är ÖMTÅLIGT - trycka skriva blåsa. Utställningen presenterar föremål tillverkade av olika ömtåliga material, föremål som är insamlade i Alingsås under 80 år och som bidrar till att berätta om stadens kulturhistoria. En typisk svensk småstad som representerar en kultur och en tid, snarare än en plats.





















Parallellt i Galleriet visas FOTOHISTORIA GENOM ALINGSÅSLINSEN. Utställningen är en fotohistorisk odyssé som visar originalfotografier av flertalet av de yrkesfotografer som varit verksamma, under kortare eller längre tid, från 1860talet till 1980talet, i Alingsås stad och kommun. (Från kommunens hemsida)

A L I N G S Å S M U S E U M
Alströmerska magasinet Lilla torget
tisdag—fredag 12—16 lördag 10—14

onsdag 3 december 2008

En drömmare med öppna ögon

Kika gärna in på min systerblogg En drömmare med öppna ögon där jag skriver om sådant som inspirerar mig på olika sätt.
 
Bloggtoppen.se