tisdag 28 april 2009

Den kloka gubben i Enekulle

















I mitten av 1700-talet bodde den namnkunniga kloka gubben i hemmanet Enekulle som tillhörde egendomen Vikaryd. Han besöktes av sjuka och hjälpbehövande från när och fjärran.

Olika historier florerar om hur han hade förvärvat sin klokhet. Geijer-Afzelius berättar i sin Svenska Folkvisor följande version. Gustav Ewald återberättar den i sin bok Kullings härad.

Enekullar´n skulle som liten gosse själv en gång, under det han gick ute i marken, ha mött den vita ormen. Då gossen fattade uti ormen , fick han skinnet i sin hand, varefter ormen försvann. Efter hemkomsten lade gossen ormskinnet i grytan och doppade sedan däruti en bit bröd, varefter hos honom en inre syn öppnades att genomskåda naturens förborgade krafter och på en gång den stora kunskapen meddelades, att använda mineral, djur, örter till läkemedel och andra underbara förrättningar.

Man trodde att den vita ormen höll sig gömd i djupa skogar och att den endast visades sig var hundrade år. Eftersom ormen ständigt var gömd i jorden hade den inhämtad naturens hemligheter.

Lindar var ofta boträd för den vita ormen och därför kom ormen kallas lindorm. Sådana träd, där man trodde att ormen bodde, sågs som heliga. Även ekar, som ej fällde sina löv om vintern, ansågs också helgade åt den vita ormen.

fredag 24 april 2009

Lotta Lotass Speleologerna till Palladium 28/4











Speleologerna med Regionteater Väst

Vi möter tio karaktärer som är starkt bundna till varandra. Deras handlingar styrs av två för dem osynliga män. Vi befinner oss i ett väntrum – men vad är det som skall komma? Konflikter, intriger och förveckling byts innan de upptäcker att de sitter fast. Instängda - mellan liv och evighet? Rädslor, uppgörelser och avslöjanden kommer i dagen.

Manus: Lotta Lotass
Hon är nyligen invald i Svenska akademin. Samlaren heter en av hennes mest uppmärksammade romaner.
Regissör: Olof Lindqvist

Tid: den 28 april kl 19. 2 tim 15 min inkl paus
Plats: Palladium
Biljettbokning: 0322 - 61 66 00

torsdag 16 april 2009

Folkmusikgruppen Räfven spelar på Fabriken den 17 april kl 20

Den delvis alingsåsbaserade folkmusikgruppen Räfven spelar på Fabriken ikväll kl 20. Musiken har rötterna i den östeuropeiska myllan och gruppen har just släppt sin tredje skiva Välkommen till Räfvenbygden.

Deras officiella hemsida hittar ni här. Deras musik kan ni dessutom lyssna på här.

onsdag 15 april 2009

Föredrag om Gunnebo Slott och Trädgårdar i konsthallen

GUNNEBO – historia i utveckling

Museets Vänner i Alingsås inbjuder alla intresserade till ett föredrag av Stefan Karlberg, byggnadsantikvarie och förvaltare på Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Stefan Karlberg kommer denna kväll att berätta om arbetet på en av Sveriges främsta 1700-tals-anläggningar. Stefan, som är sakkunnig kontrollant av kulturvärden, har arbetat i verksamheten under åtta år. Gunnebo Slott och Trädgårdar har rönt stor uppmärksamhet för sitt sätt att varsamt tillvarata och utveckla en historisk miljö.

Alingsås Konsthall
Tisdag 21 april, kl 19.
Fri entré!

Göstas koffert slår upp dörrarna igen den 25 april





Tryck för större bild.

söndag 12 april 2009

HBT-festival i Alingsås den 2 maj 2009

Kom och få en försmak av årets HBT-Festival i Göteborg, i Alingsås!! Musik, föreläsningar, information, litteratur och en massa annat spännande!
Alingsås Museum och Alingsås Bibliotek arrangerar en HBT-Festivaldag den 2 maj!

ALINGSÅS MUSEUM, Lilla torget kl 10 – 20 fri entré 10 – 14

INFORMATIONSTORG
Föreningar, politiska partier och andra relevanta aktörer presenterar sig och sitt arbetemed HBT-frågor.15

QUEERFEMINISM
Alexander Chamberland (genusstudent och medarrangör till den queerfeministiska klubben Don’t BeQuiet…/Lund) berättar om queer och feminism, om hur frågorna hänger ihopoch om hur den nya sortens kamp handlar om att se sambanden mellan olika förtrycksformer och bildaallianser mellan olika förtryckta grupper. En föreläsningen fylld av aktivism.16

KÄRLEK, SEXUALITET, MAKT OCH VISROCK ’N’ ROLL
Maud Lindström, Sveriges enda officiella kärlekskritiska bisexuella feministiska visartist.17

GENUSFÖRVIRRAD?!
Arawn Repka (Kaospilot, arbetar med utbildning i frågor om genus och normkritisk mångfald) pratar omtrans, genus och normer. Titeln anspelar på att folk gör dumma saker när de blir genusförvirrade, såsomatt diskriminera, trakassera, antasta eller våldföra sig.18 – 20

QUEERT STICK- OCH VIRKKAFÉ
Sticka och virka utanför ramarna med HDK. Ta med eget material eller använd vad som finns.

HELA DAGEN
Gör en egen knapp efter eget tycke och smak! 3 kr/knapp. Installation med text och bild av Patricia & Susanne Otterberg

ALINGSÅS BIBLIOTEK
Södra Ringgatan 3
HBT-hörna med litteratur och tidskrifter
 
Bloggtoppen.se