söndag 28 mars 2010

Ulf Lundin på Alingsås konsthall








ULF LUNDIN

Still Films
20/3 - 28/4

Still Films kan ses som en lek med begreppet Film Stills, en stillbild tagen ur en rörlig film, ett fruset ögonblick i ett skeende. Still Films är något helt annat. Still Films är snarare en hel film, en hel händelse, fångade i ett ögonblick. Och då bara med de bästa bitarna.

Ulf Lundin använder sig både av traditionellt fotografi och digital bildredigering i sitt arbete med Still Films. Olika utvalda platser har fått agera scen för varje händelse.

Lundin har satt en stillbildskamera på stativ och dokumenterat en plats flera gånger under samma dag. Han har väntat in och fotat tillfällen som passat den idé han arbetat efter. Senare har olika delar valts ut och satts samman till den slutliga frysta filmen. Av många händelser skapar Ulf Lundin en ny komprimerad, och manipulerad, verklighet. Resultatet blir en flera timmar lång händelse på ett litet ögonblick.

"När jag fick tillbaka den första färdiga bilden från labbet förvånade det mig att jag läste den som ett fotografi. Vad det innebär är svårt att sätta fingret på, men jag tror kanske att man på något sätt erfar bilden genom sin kropp. Det förvånade mig att jag inte kunde göra mig av med den konventionen trots att jag rimligtvis visste hur bilden var framställd. Jag vill att mina bilder skall kunna läsas som fotografier. De är kanske inte troliga, men de är möjliga och de ha fortfarande ett indexikalt samband med verkligheten; alla människorna på den slutliga bilden är på samma plats som de var på originalnegativet. De var där bara inte samtidigt." Ulf Lundin

Född 1965, Alingsås, bor och arbetar i Stockholm
Ulf Lundin utbildade sig till fotograf på Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg.

Separatutställningar i urval: Galleri Magnus Karlsson, Stockholm (2008), Thessaloniki Center, Grekland (2000) och Photographer ́s Gallery, London (1998).

Ulf Lundins videokonst har bland annat visats vid Lebanese American University, Libanon (2005), 291 Gallery, London (2003), Museum of Modern Art, Ljubljana, Slovenien (1999).
(Från kommunens hemsida)

torsdag 25 mars 2010

Tornet - Tema Längta bort 27/3 kl 12:30 på Saga Bio

TORNET - TEMA
Varje lördag kl 12:30 på Saga Bio
Frivillig entreavgift. 20.-

Arrangörer: Kulturföreningen Tornet i samarbete med Saga Bio och Alingsåskuriren med stöd av Västra Götalndsregionen.

LÖRDAGEN 27/3 TORNET TEMA LÄNGTA BORT
En konstfilm som loopar

12:30 - 14:00 Wish Away
Petra Lindholm(2008) 10 min

Filmen utspelar sig kring en fyr på en ödsligt belägen ö mellan Sverige och Finland. Boken Pappan och havet av Tove Jansson och de senaste lägesrapporterna om Östersjöns har fungerat som inspirationskällor.

Petra Lindholm
Svensk/finsk. Hon arbetar med den stilla bilden, upprepningar, uppspeedad hastighet och slowmotion. Hon förmedlar sina berättelser i bild, sång, musik- och ljudslingor. Handlingen är uppbruten och berättelserna fungerar associativt. Bild och musik samverkar på ett intimt och personligt sätt. En säregen känsla byggs upp och dröjer kvar.

Konstnärens hemsida hittar ni här.

onsdag 17 mars 2010

Tornet - Tema Oficiell invigning med Teresia Björk










Saga Bio lör 20/3 kl 12:30
Invigningstal av kommunens utvecklingschef Kjell Hult

Dansperformance med Teresia Björk

Teresia Björk är koreograf och perfomanceartist utbildad på Svenska Balettskolan och Balettakademien i Stockholm. Teresias engagemang i projekt som koreograf samt inspiratör för dans och scen har varit många. Hon har bl a samarbetet med Birgit Cullberg, Teater 9, Spegelteatern, Plaza, Folkan, Sveriges television, Atalante, Pusterviksteatern.
Sedan 1995 har Teresia även haft många engagemang utomlands, bl a i London, Barcelona, Köpenhamn och New York.
Mer info på hennes hemsida.

lördag 13 mars 2010

Galleri Blå Draken öppnar























Äntligen har vi kommit igång med vårt lillla Galleri på Göteborgsvägen 16 (Luna huset)

Vår målsättning är att erbjuda Alingsåsarna nutida Östasiatisk (Kinesisk) konst och hantverk med c:a 6-8 utställningar per år.

VÄLKOMNA :-)

//JiHong o Stefan

fredag 12 mars 2010

Tornet - Tema Jordbruk











TORNET - TEMA
Varje lördag kl 12:30 på Saga Bio, Alingsås

LÖRDAGEN 13/3 TEMA JORDBRUK
Kortfilm

12:30 Bondens tid på jorden
Peter Gerdehag, Sverige(2003), 58 minuter

Styrbjörn Ejneby tog över familjegården 1971. Sedan dess har han och hustrun Solveig skött jordbruket i Hycklinge utanför Oskarshamn med häst och vagn, utan gifter och konstgödsel. Styrbjörns brinnande engagemang för naturen och kulturlandskapet har gjort honom både hatad och älskad. Men från att ha ansetts komplett galen, blev han till slut en aktad miljöexpert.13:30

13.30 Bondens tid på jorden

Frivillg entré 20.- Man kan komma och gå som man vill.

Arrangörer: Kulturföreningen Tornet i samarbete med Saga Bio och Alingsåskuriren med stöd av Västra Götalandsregionen

torsdag 11 mars 2010

Omställning Alingsås








Omställning Alingsås har fått en hemsida. Under rubriken Kalender kan du se vad som är på gång.

Omställning Alingsås är ett nätverk av människor som på olika sätt vill arbeta för att Alingsås ska bli mindre beroende av fossila bränslen. Vill du träffa oss så finns alltid någon på Café Göta på måndagar mellan kl 18 och 19. Dit kan du komma för att umgås och diskutera eller för att ställa frågor. I omställningsrörelsen behövs alla så du är hjärtligt välkommen!

Vill du gå med i nätverket så kan du gå in och anmäla dig på Omställning Sveriges nationella sida: www.transitionsweden.se. Under Grupper hittar du Omställning Alingsås där du också kan gå med. (Från hemsidan)

tisdag 2 mars 2010

Tornet - Tema Jesper Klevenås 6/3 kl 12:30










LÖRDAGEN 6/3 12:30 TEMA JESPER KLEVENÅS PÅ SAGA BIO
Ett kortfilmsprogram som presenteras av regissören

Filmaren Jesper Klevenås är uppvuxen i Alingsås och har bl a samarbetat med Roy Andersson och Bob Hansson. Numera är han bosatt i Stockholm.

Människorna, Sverige(2007), 7 minuter
En hard core-dokumentär. Ingen handling, inget scenario, förutom den i stillhet uppmärksammade människan. Ord, stråkar och bild som en hyllning till stillhetens kraft. De sista vi bliruttråkade av är varandra.

Satungen, Sverige(2002), 9 minuter
Maria står på en bro över en järnväg, beredd att hoppa. Hennes lärare försöker tala henne till rätta. Och hennes klasskamrater skriker åt henne att hoppa. När läraren inser vad som ligger bakom Marias drastiska handlande förstår han också att hon verkligen menar allvar.Vad får ett barn att vilja ta sitt liv?

Anja, Sverige(2001), 28 minuter
En historia om det smärtsamma mötet mellan psykiskt sjuka Anja och hennes före detta pojkvän Anders. Anja har efter entids förvirring och ett självmordsförsök blivit intagen för vård. Dit beger sig Anders för att besökahenne. Man anar en tidigare mycket slitsam separation de tvåemellan.
 
Bloggtoppen.se