fredag 30 april 2010

Tornet-Tema Ljudkonst 8/5






















Saga Bio, Nygatan 21, Alingsås 

Frivillig entré 20.- Man kan komma och gå som man vill.




LÖRDAGEN 8/5 12:30 TEMA LJUDKONST

Två ljudverk av Dan Fröberg

Konstnären och kompositören Dan Fröberg presenterar och framför två ljudverk, ett slags bio för öronen och alla sinnen. Dels bjuder han på ett 10 minuter långt live-stycke, Skall man verkligen se så är det bäst att blunda, dels ett till stora delar nykomponerat ljudverk på 30 minuter The Abduction vilket kommer att uppföras i en mörklagd biografsalong med viss live-mixning. Varmt välkomna att lyssna och uppleva två stycken som ännu inte existerar (på skiva). Slut ögonen. Förflytta er längs med.Glöm bort. Fall fritt.

Dan Fröberg, svensk konstnär och musiker, verksam i Göteborg som främst jobbar med text- video- och ljudkonst. Han är även en av de drivande bakom skivbolaget och konstprojektet Kning Disk. Dan Fröberg har bland annat komponerat ett antal ljudverk till det internationella konstprojektet Cargo. Ett antal av dessa stycken kan nu upplevas på cd-utgåvan Can a car go and do the cargo? Kompositionerna är skapade utifrån ljudmaterial, röster och instrument spelade och inspelade av Dan Fröberg i Göteborg och i Kunming, Kina.En serie hallucinatoriska seglatser om (o-)verkligheten av att samtidigt befinna sig mitt emellan vitt skiftande händelser på vitt skilda platser och ändå inte.

Diskografi

Soloskivor:

The Beatless ep  (magog 7")

Tre mot alla  (Laughing Eskimo)

Dan Fröberg och Jerry Johansson  (Håll Tjäften)

can a car go and do the carg o? (Håll Tjäften)

15 songs (down at Jinxey´s)  (Fylkingen Records)

Stellar Burnout (OEI Editör/Kning Disk)

Säg, är det konstigt att man längtar bort nån gång?  (Kning Disk)

At dawn we all fall down the stairs  (iDEAL Recordings)

The existence of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do is everything!  (iDEAL Recordings)

 

Medverkar även på:

Mixed band Philantropist - The impossible humane (lp, Selektion)

Palettens ljudkonstnummer (Paletten cd)

Friends of the bumblebee  (Håll Tjäften)

The Hidden City  (Sub Rosa)

Whispers from the mountains, screams from the forest (The WIRE cd)



söndag 25 april 2010

Café Götas historik








I Alingsås har vi tre caféer som är över hundra år. Ett av dem är Café Göta som etablerades runt 1898. Här kommer dess historik i koncentrat.

 I kvarteret Färgaren östra del låg tidigare Ramgården, Alingsås nöjesfält på 1880 och 90-talen. Denna tomt kom successivt att bebyggas. 1898  reste  snickaren och handlaren Aron Kopp gatuhuset på Nygatan 17. Han kom närmast från den lilla byn Laggen någon mil nordost om Alingsås och kom både att tillverka och sälja slöjdvaror såsom träskor, laggkärl och balbomöbler. Han syntes ofta på Lilla torget under marknadsdagarna tillsammans med August Andersson, också  han  snickare och slöjdvaruhandlare. Lilla torget fick därför smeknamnet Trätorget.

Gatuhusets första våning upplät Aron Kopp åt Fredrika Pettersson, även hon från byn Laggen, att driva Café Göta i. Hon fick hjälp av sin syster Kristina. På andra våningen övernattade långväga marknadsbesökare från Ödenäs, Töllsjö och Hedared. De fick ligga på madrasser direkt på golvet och gick till marknaden i Alingsås ena dagen och hem dagen efteråt. Vid vägskälet mellan Boråsvägen och vägen till Ödenäs innan sällskapets skingrades blev det dans och musik. Samma procedur upprepades i vägskälet mellan Hedared och Töllsjö. I källarvåningen hade Kopp sitt slöjdvarulager

Under första världskriget iscensatte kommunen en blockad mot Café Göta eftersom de ansåg att deras kaffesurrogat var för dyrt. Det rådde delade meningar om blockaden som hävdes efter en tid.

1930 flyttade Café Göta från Nygatan till Norra Strömgatan, till samma lokaler som det har än idag. Samtidigt startade Kopps café i det största av gårdhusen inne på Kopps gård. Caféet var igång i 10 år. Där träffades Alingsås Idrotts Förening innan Gustafs konditori vid Stora Torget blev den nya samlingspunkten.

Lisa Schoultz och Märta Johansson ägde Café Göta i många år och behöll 30- talsinredningen intakt. Idag återstår främst möblimanget vilket är unikt i sitt slag.

Copyright Martin Olsson, 2009

fredag 23 april 2010

Tormet - Tema Identitet 24/4

Tornet -Tema

Varje lördag på Saga Bio
Frivillig entréavgift: 20.-
Man kan komma och gå som man vill

LÖRDAGEN 24/4 TEMA IDENTITET

En konstfilm som loopar

12:30 Ottica Zero

Maja Borg (2007) 13 minuter

Filmen följer den före detta italienska skådespelaren Nadya Cazan som snast efter sitt stora genombrott valde att försvinna. Hennes stora ilska över den destruktiva maktstruktur hon befann sig i, förde henne på en excentrisk resa genom världen för att finna ett annat sätt att leva. Nadyas nya persona N.E.M. letar sig fram genom det ideologiska färgsprektrat och vi följer med från Rom till Venus. Där flätas hennes tankar om en ofärgad ideologi samman med den amerikanska, 91 år gamla futuristen Jacque Frescos vision om en global utopi. En poetisk science fiction dokumentär om strävan att leva efter sina ideal och samtidigt förhålla sig till sin samtid.

Maja Borg är född i Norrköping 1982, men bor och arbetar i London. www.majaborg.com


söndag 18 april 2010

En dag för dig och Alingsås 24/4








EN DAG FÖR DIG OCH ALINGSÅS

Lördagen den 24 april

Kabomhuset 14.00-17.00 Kungsgatan 4

Välkommen till en föreläsnings- och diskussionsdag om framtiden. Lär dig mer om hur vi kan förbereda oss och vår stad så att vi kan möta utmaningarna som klimatförändringar och oljetopp ställer oss inför. I Alingsås sker mycket positivt för att öka stadens förmåga att möta framtiden och under dagen kommer många kompetenta alingsåsare att dela med sig av sina kunskaper. Du kommer också att få möjlighet att diskutera med övriga deltagare vad som är viktigt för dig.

Kostnad: gratis, fika till försäljning

Anmälan: omstallningalingsas1@gmail.com eller på telefon 0709-45 33 33


PROGRAM

14.00 Introduktion och föredrag
- Omställning Alingsås hälsar välkomna
- Klimat i förändring, konsekvenser för Alingsås? Viveca Johansson, Naturskyddsföreningen
- Vad innebär oljetoppen?Jonas Dahl, Sveriges första peak-oil-bloggare
- Resiliens, hur formar vi ett hållbart Alingsås? Björn Malbert, professor i hållbart samhällsbyggande, Chalmers

15.15 Fika och positiva exempel
- Alingsåsare som på olika sätt bidrar till omställningen inspirerar.Du får bl a möta Catharina Norberg, Alingsås kommuns miljöplanerare, David Marnelius, trädgårdsmästare och odlare, Dagmar Gildebrandt, initiativtagare till Alingsås förstabilkooperativ, Monica Lindblom, miljöbloggare om ett år med köpstopp samt Gunnar Lennermo, energirådgivare och konsult med specialisering på solvärme.
Gott om tid för frågor och diskussion ges under dagen.17.00 Eftermiddagen avslutas

Alla är välkomna!

Arr. Omställning Alingsås, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Event & ungdom

tisdag 13 april 2010

Tornet - Tema Sanna Lenken 17/4






TORNET – TEMA på Saga Bio

Varje lördag kl 12:30

Frivillig entréavgift 20.-


LÖRDAGEN 17/4 12:30 TEMA SANNA LENKEN

Ett kortfilmsprogram presenterat av regissören

Travemünde Trelleborg, 30 minuter

är en misslyckad trummis på a-kassa, bitter över att livet inte blivit det han drömt om. Nu sitter han på nattfärjan från Tyskland med tretusen ecstasytabletter fasttejpade på överkroppen. Hans plan är att sälja tabletterna i Sverige för att få råd att starta ett nytt liv någon annanstans. Men när David träffar sin första kärlek Sara i bufférestaurangen så börjar han undra över vart han egentligen är på väg. Sannas slutfilm från DI,


Valborg, 15 minuter

Det är valborgsmässoafton. Korridorerna är tomma, doktorerna ska fira. Samtidigt läggs en ung kvinna in för abort. Vad vill egentligen vitrockarna som tar hand om henne


Morötter och Potatismos, 5 minuter

Barnfilm gjord för SVT och 4-6-åringar. Estelle vill ha sina leksakskaniner på matbordet. Hennes föräldrar går med på det så länge som hon inte leker med dem. De vet ju inte att kaninerna är hungriga på riktigt.


Yoghurt, 28 minuter

En fokusgrupp samlas för att svara på frågor om en produkt. Samtalet blir dock inte alls vad man väntar sig. Snart nystas självmordstankar, människors tillkortakommanden och tragiska livsöden upp. En grupp i total konflikt som slutligen förenas kring något så absurt som yoghurt. Filmen vann hederspriset vid Göteborgsfilm festival 2010


Om Sanna Lenken

Sanna Lenken är uppvuxen i Alingsås men är numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad på Dramatiska Institutets(DI) Filmregi linje 2005-2008, European Film Collage i Danmark 2004 samt Film i Väst filmarbetarutbildning 2003. Hennes filmer har visats på en rad filmfestvaler runt om i världen och fått flera utmärkelser. Nu är Sanna Lenken aktuell med Dubbelliv, en TV-serie i 12 avsnitt som visats på SVT/Barnkanalen under vintern



fredag 9 april 2010

Tornet - Tema Kärlek 10/4











Tornet - Tema
Varje lördag kl 12:30 på Saga Bio
Frivillig entréavgift 20.-


LÖRDAGEN 10/4 TEMA KÄRLEK
Ett kortfilmsprogram

12:30 Kom närmare
Maria Eriksson(Sverige) 5 minuter.

En flicka och en pojke. De har ett förhållande. En morgon ställs de inför oundvikliga frågor. Måste man vara kär i den man är ihop med? Och hur vet man egentligen om man är kär eller inte? Om kärlek och närhet, och hur lätt det kan vara att förväxla. Vinnare av ungVERA 2010 på filmfestivalen Vera på Åland.

12:40 En förtrollad kväll
Per Carlesson(Sverige) 5 minuter

En hon och en han, en underbar kväll. Förälskelsen blommar, liksom vårgrönskan längs strandpromenaden. Nog vet han hur man får en tjej på humör.

12:45 Väninnor – berättelser ur garderoben
Nina Bergström, Cecilia Neant-Falk(Sverige) 55 minuter

De är sex kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater.
I åratal har de smugit med sina känslor; dubbelliv har varit deras vardag. Någon av dem har aldrig tidigare talat om sin homosexualitet ens med sina närmaste. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de sex kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.

Arrangörer: Kulturföreningen Tornet i samarbete med Saga Bio och Alingsåskuriren med stöd av Västra Götalndsregionen.
 
Bloggtoppen.se