torsdag 30 juli 2009
Ny skiva med Jack Vreeswijk
I våras kom det ett nytt album av Jack Vreeswijk där han tolkar sin "äldre släktings" låtar. Det är tredje skivan av denna alingsåsbaserade artist. De tidigare heter Is i magen(1996) och Underbart(2004).
Här kan ni se Sjuttonde balladen live från Västerviks Visfestival, albumets enda Evert Taubelåt.
lördag 25 juli 2009
Mia Hellekant ställer ut i Kanontornet
Saltinstillation av Mia Hellekant
Mia är utbildad i Bergen i Norge och i Göteborg på Valands konsthögskola bl a. Hon arbetar ofta med installationer där rummet och materialet har en aktiv del i verket. Verken är sparsmakat vackra och poetiskt talande. I Kanontornet har Mia arbetat med salt, ett material som kan tolkas och ges olika innebörd beroende på utgångspunkt. Mia har inte sällan en religiös underton i sina verk.
(Från Kanontornets hemida)
Kanontornet ligger på Gräfsnäs slotts borggård.
Utställningen har öppet dagligen 11-16. 18 juli - 30 augusti.
fredag 24 juli 2009
FIAN visar fotoutställning i Turbinhuset
onsdag 22 juli 2009
Arne Johansson på Poetens plats
Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Stockholms kulturhus som kallas Poetens plats. I ett vitmålat skyltskåp beläget på Emuernas ö bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Vid sommarsolståndet den 21 juni sattes en ny affisch upp med en dikt av Arne Johansson.
Jag är poet, mitt huvudsakliga författarskap består av dikter - även om jag också skriver en hel del artiklar, essäer, betraktelser, krönikor, kritik. Den dikt jag bidrar till Pootens plats skrev jag en vinter. Efter en hemskomst dröjde känslan av indisk natt kvar i kroppen: ett stort och djupt mörker, vackert, främmande och okänt. Där fanns också något som fick mig att tänka på majnätter, en mildhet som ger den som vistas där en frist.
Arne Johansson är född 1950 i Madesjö, Småland, men är numera bosatt i Lindesberg. Han debuterade debuterade som författare 1985 med diktsamlingen Förvandlingar och har sedan dess givit ut ytterligare tio diktsamlingar. Vid sidan av sitt författarskap är han bibliotekarie och litteraturkritiker.Arne Johnsson har fått många utmärkelser, bland andra Aftonbladets och Svenska dagbladets litteraturpris.
Diktsamlingar
Bäras utan namn till natt till morgon (2007)
Där med längtan spilld ut i larmet (2004)
Del av detta och avskild som alla (2002)
För länge sedan var vi vid en sjö (2000)
Marken lyste även i drömmen (1998)
Storm av samtidighet. Dikter 1985-1995 (1995)
Fåglarnas eldhuvuden (1994)
Dess ande kysst (1992)Ett paradis, trängt (1988)
Himmelsfärd (snart grönskar alla träd) (1986)
Förvandlingar (1985)
onsdag 15 juli 2009
Prinsessan Någorlundas kuriosakabinett i Turbinhuset
Redan den 12 juli öppnade en utställning av silversmide och textilkonst i Turbinhuset, det lilla grönvita huset strax bortom Nolhaga slott.
Roxanna Krysell, silversmed, initiativtagare och utställningsansvarig ställer ut tillsammans med silversmed Annika Bohlin, Väne Åsaka, och textilkonstnär Karin Jonson, alingsåsare till nyligen, numera verksam i Eskilstuna.
Utställningen arrangeras i samarbete med Kulturföreningen Tornet och pågår till och med den 31 juli.
Sedan följer fler utställningar och möjlighet till en växande verksamhet. Planer smids, kultur och konst ser ut att vara på väg tillbaka till Nolhagaparken.
Prinsessan Någorlunda flyttar in i Turbinhuset!
Prinsessan är enligt rykten en lågmäld primadonna som samlar på saker som inte finns och hon fyller sina dagar med egensinniga drömmar som hon broderar ut över rummen. Hennes specialdesignade smycken berättar om ett liv fritt från krav och förväntningar och eftersom Prinsessans favoritprogram på TV handlar om förvandlingar så har hon givetvis gjort en rejäl Make Over av hela stället.
Hon håller öppen mottagning onsdagar till söndagar mellan kl 13 och 17. Alla är välkomna att hälsa på en av våra mest egensinniga Kungligheter.
Hjälp att flytta in får Prinsessan av Roxanna Krysell -silversmed, Karin Jonsson -textilkonstnär och Annika Bohlin -silversmed. De har tidigare coachat Prinsessan Någorlunda under hennes irrfärder runt Sverige.
(Från Kulturföreningen Tornets hemsida)