tisdag 16 september 2008

Ekobutiken Planeten








Ekobutiken Planeten startade 1987 i samma lokaler som den har idag. Tidigare hade ett femtal föreningar inom alternativrörelsen samsats i lokalen som då var något mindre. En av dessa föreningar var Föreningen för organisk och biologisk odling. Inom denna föddes idén om att starta en kooperativ handel med både ekologiska livsmedel och solidariskt producerade varor från tredje världen. Förebilden var bland annat Kooperativ Handel Fram i Linnéstaden. En av inititivtagarna var Karin Hultmark som tidigt blev anställd av kooperativet. 1996 tog hon över verksamheten på egen hand och kom främst att profilera butiken mot ekologiska livsmedel.

Ekobutiken Planetens filosofi är att den ekologiska maten ska vara så närproducerad som möjligt. Många lokala odlare levererar till butiken, men större leverantörer, såsom Biofood, Kung Markatta och Hedenborgs, anlitas också för att bredda sortimentet. Säd levereras från Grästorp i en biogasbil som sedan mals till mjöl i butiken. En del av mjölet transporteras till Ljungblads konditori där det bakas matbröd som sedan kommer tillbaka till butiken.

I Ekobutiken Planeten finns många specialiteter såsom det egentillverkade Gårdsmüsli, Fruktmüsli och Ekogröt. Andra specialiteter är bland annat veganmat, mjölksyrade produkter, pastor av caschewnötter, sesamfrön, hasselnötter, mandlar, solrosfrön och plommon, oljor av tistlar och pumpafrön, nektar av havtorn och granatäpplen, sylt av havtorn och aroni, torkade tranbär, bulgur, dinkelprodukter, läsk utan socker och konserveringsmedel samt miljövänliga skönhetsprodukter. Butikens svarta oliver är också av högsta kvalitet.

Mycket säljs i lösvikt. Det luktar gott och gör det möjligt för kunderna att köpa precis så mycket som de behöver.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ok Kurt Sandviks produkter från PH balans som också säljs på Ekobutiken Planeten. Alla borde prova startpaketet. URL: http://www.phbalans.com/sid.asp

Jen sa...

Var inne i butiken förra veckan och lämnade den helt lyrisk. Har inte vetat om att den har funnits förut utan alltid fått åka till Göteborg. Härligt att det inte bara är ekologiskt utan även närodlat. Vet du möjligen något bra ställe/gårdsbutik där man kan köpa kött?

Martin sa...

Vad kul att du hittat till Planeten. Vad gäller kött så finns Vikaryd köttbod http://www.vikaryd.com/ Där kan man hita närproducerat kött men jag vet ej hur ekologiskt det är.

Cecilia L sa...

Planeten är numera utlämningsställe för Gröna Gårdar,man beställer på deras hemsida och hämtar på Planeten.Det är ekologiskt.Vikaryds är det inte.

 
Bloggtoppen.se