Mellan 1777 och 1788 var en kvinnliga guldsmed verksam i Alingsås. Hon hette Anna Dorothea Grahl och föddes i Göteborg 1725. 1741 gifte hon sig med Mathias Grahl, en guldsmed i Göteborg. När maken dog flyttade Anna Dorothea till Alingsås där hennes bror Petter Wirgman var verksam som guldsmed och tenngjutare. Han är mest känd för att han trotsade myndigheterna genom att hålla fast vid en egenkomponerad tennlegering som ansågs hälsovådlig. Man kan läsa mer om honom på utställningen Gjuta Hamra Smida - tema: metall som för närvarande pågår på Alingsås museum. 1787 gifte Anna Dorothea om sig med guldsmedsgesällen Henric Hasselgren och flyttade till Drängsered i Halland. Hon dog 1794.
Anna Dorothea Grahl framstår som något ganska unikt under 1700-talet. Hon drev utan utbildning en egen verkstad efter sin makes död och fick dessutom använda sitt namn på de alster som lämnade verkstaden. En förklaring kan vara att hon kom från en släkt med många ryktbara guldsmeder.
Bland de guld- och silverarbeten som lämnade Anna Dorotheas verkstad återfinns några i Lena kyrka, Töllsjö kyrka, Christine kyrka samt i Alingsås museum.
Gå hit och tryck på anteckningar om ni läsa mer om henne.
Anna Dorothea lever kvar i namnet på det nätverk av kvinnliga företagare som finns i Alingsås.
tisdag 13 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar