Jag kommer då och då att bjuda in gästbloggare som har anknytning till Alingsås. Först ut är Lena Klevenås, ordförande i FIAN Sverige, Food First Information and Action network.
VAD STORT SKER, SKER TYST
Snart kommer en mamma med svältande barn att kunna klaga till FN för att hennes och hennes barns rätt till mat har kränkts!2008 firades 60-årsdagen av FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Vad som inte firades men hade varit värt en jättefest var att samma dag, den 10 dec 2008 antog FN:s generalförsamling ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska sociala och kulturella rättigheterna, ESK-konventionen.
Mat har varit en mänsklig rättighet i 60 år, men har inte behandlats som en rättighet. Tilläggsprotokollet ger nu äntligen individer en möjlighet att få sin sak prövad inom FN-systemet om deras rätt till exempelvis hälsa, utbildning, mat eller bostad har kränkts. En liknande klagoinstans har redan funnits i över 30 år gällande den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Med det nya instrumentet kan nu de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna äntligen likställas med de medborgerliga och politiska.
Det här är ett stort steg framåt för de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna. Det sänder ett starkt budskap till hela världen att alla mänskliga rättigheter är lika mycket värda. De stater som undertecknat ESK-konventionen har lovat att till det yttersta av sin förmåga och med alla tillgängliga resurser respektera, skydda och i sista hand tillgodose sina medborgares rätt till t ex mat. Konventionerna är juridiskt bindande och ändå ha regeringar hittills kunnat bryta mot dem utan att få kritik.
Nu är protokollet på plats, i det tysta, men det kommer att få en revolutionerande betydelse, såväl för svältande barn långt borta som för hemlösa här i Sverige. Alla mänskliga rättigheter gäller alla individer överallt och alltid.
FIAN, den internationella människorättsorganisationen för rätten till mat, har i närmare två årtionden arbetat aktivt för ett tilläggsprotokoll till ESK-konventionen. Nu kan snart hjälpa individer och grupper att föra fram klagomål till FN när deras rätt till försörjning har kränkts. Det sätter också press på stater att förbättra individers tillgång till rättvisa på nationell nivå eftersom klagoinstansen först kan utnyttjas då vägarna genom det nationella rättssystemet har prövats.
När protokollet har ratificerats av minst tio stater kommer det att träda i kraft. Vi uppmanar nu den svenska regeringen att bli ett av de första länderna som ratificerar protokollet.
Lena Klevenås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar