måndag 30 mars 2009

Stora torget


Här ser ni Stora torget på ett färgvykort från runt 1950.Stora torget har varit en central plats i Alingsås historia, både som handels- och mötesplats. Torget var under stadens första tid bara hälften så stort. Den delen som vette mot Lillån bestod av några kålgårdar. Från bygderna runt staden kom bönder och handelsmän för att sälja ägg, potatis, smör, fläsk, trätofflor, trämöbler och mycket annat. Alingsås hade fyra frimarkander om året: Luciamarkanden den 14 december, Brittmässomarkanden den 7 oktober, Pingstmarknaden i maj och Påvelmäss-marknaden i januari. Efter 1866 inskränktes antalet frimarknader till två: vårmarkanden den 19 april och höstmarkanden den 7 oktober. 1906 försvann frimarkanderna helt. Skälet var att skydda stadens eget näringsliv från konkurrens. Torghandeln på lördagar fortsatte dock som vanligt och på senare tid även på onsdagar.onsdagar.

torsdag 19 mars 2009

Anna Hallberg på Poetens plats




Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Stockholms kulturhus som kallas Poetens plats. I ett vitmålat skyltskåp beläget på Emuernas ö bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Vid vårdagjämningen fre den 20 mars sätts en ny affisch upp med en dikt av Anna Hallberg.

Till exempel en bil. Eller en båt. Eller en sko. Det är mycket enkelt. Ändå rinner det mellan fingrarna, grusas och går sönder. Jag vill så gärna vara specifik. Till exempel en vit Ford Mondeo från 1998 med aluminiumfälgar, vinterdäck och repor i lacken. Men det är något annat. Alltid är det någon annanstans. Det hjälps inte. Hatet är inte symboliserbart. Inte lyckan. Inte livet. Inte våldet. Inte ångesten. Ändå – man skriver ju ändå (en liten fläck i förståndet, i språket). Och satsar vad man har på att lyckas. (Anna Hallberg)

Anna Hallberg är född 1975 i Härnösand. Tidigare har hon bott i bland annat Falun och Göteborg men är idag bosatt söder om Stockholm med sin familj. 2001 debuterade hon med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Friktion, som utlöste en debatt i dagspressen om form kontra innehåll. Sedan slutet av nittiotalet arbetar hon också som litteraturkritiker och frilansskribent.

Anna Hallberg har skrivit tre diktsamlingar:
Friktion Albert Bonniers Förlag, 2001
På era platser Albert Bonniers Förlag, 2004
Mil Albert Bonniers Förlag, 2008

måndag 9 mars 2009

Olle Ljungströms nya skiva














Sedan en tid tillbaka bor artisten Olle Ljungström i Gräfsnäs. 4 mars utkom första nya skivan på 7 år. Den uppmärksammade skivan heter just Sju. Titellåten kan man höra här.

Vägstenar i Alingsås kommun


















Milstenar
Milstenar eller milstolpar är vägmärken som började sättas upp efter 1649 års skjuts- och gästgiveriförordning. Landshövdingarna skulle tillse att de blev resta. I en tid när de flesta människor inte hade tillgång till karta hade milstenarna stor betydelse som underlag för reseräkningen vid hästskjuts. Milstenarna i Alingsås kommun är från 1754 och 1780.

Milstenarna angav hel-, halv- eller kvartsmil från närmaste skjutsstation. Dåtidens mil var 10 689 meter. En fjärdingsväg var benämningen på en kvartsmil.

Milstolparna tillverkades i sten, trä eller järn.

Väghållningsstenar
Hur väghållningen skulle skötas reglerades bland annat i Magnus Erikssons landslagar från 1300-talet. Enligt denna var de jordägande bönderna skyldiga att bygga och underhålla vägarna. Sträckorna skulle vara markerade med väghållningstenar så att länsman eller fjärdingsmannen kunde se vem som misskötte underhållet.

Här ser ni en karta över de vägstenar som än idag finns kvar i Alingsås kommun. Kartan innehåller 69 stenar. Förutom mil- och väghållingsstenar finns det även exempel på minnesstenar, häradsgränsstenar och riksrösen.

Fotoutställningen Alingsås - en stad i förvandling .




Alingsås – stad i förvandling
14 mars – 30 oktober 2009
Utställningen invigs lördagen den 14 mars kl 12.00 av stadsarkitekt Ola Ljungman


Fotoutställningen Alingsås – stad i förvandling omfattar ca 200
nygjorda fotografier. Bilderna är valda utifrån femupphovsmäns negativsamlingar, nämligen Sven Torin, Nils Olof Olofsson, Torsten Gustavsson, Karl Åsén och Gösta Sandberg.

Sven och Nils Olof var yrkesfotografer och deras bilder är från olika uppdragsfotograferingar medan Karls, Torstens och Göstas bilder är tagna med syfte att fotografera för att i bild dokumentera miljöer som höll på att försvinna. Motiven utgörs av byggnader och miljöer som speglar stadens förvandling under de senaste sextio åren. Torsten Gustavssons bilder från 1960-talet kompletteras med en stor modell över staden, tillverkad på uppdrag av Alingsås Fabriks- och Hantverksförening 1960 då föreningen firade sitt 50-årsjubileum.

En del av utställningens bilder visar sentida rivningar i stadskärnan och dessa bilder tillsammans med de övriga vill rikta förnyad uppmärksamhet på de kvaliteter som
stadskärnan rymmer med sin historiska trähusbebyggelse som av Riksantikvarieämbetet sedan några år är klassad som varande av riksintresse.

Under fyra onsdagskvällar i vår är museet öppet även kl 18 – 20 med program kl 19. Intendent Gösta Sandberg pratar om staden och visar ytterligare bilder som alla berättar om stadens utveckling:

25.3 Staden växer; om ett antal stenfastigheter uppförda i Alingsås
mellan 1890- och 1950-talet

8.4 Industrier i Alingsås; 1860- till 1990-talet

22.4 Kamerabilder tagna av August Bruno under 1890-talet i Alingsås

6.5 Stora torget & Lilla torget och husen däromkring

Fri entré.

Alingsås museum
Alströmerska magasinet, Lilla torget
tisdag – fredag 12–16, lördag 10–14 (stängt lördagar i juli)
tel 0322-61 65 96
(Från kommunens hemsida)

torsdag 5 mars 2009

Patrik Andiné på konsthallen






















PATRIK ANDINÉ Måleri
Alingsås konsthall 14 mars – 25 april 2009

Patrik Andinés bildberättande rör sig i drömmens och sagans värld. Målningarna har en inbjudande, klar och förförisk skärpa. Men vid ett närmare påseende förnimmer man också mörka stråk i Andinés bildvärld. Känslan av melankoli och mänsklig isolering blir efterhand påtaglig. Och färgsättningen kan vara direkt giftig. En surrealistisk grundton uppenbarar sig för många betraktare, men associationerna kan gå iväg i många riktningar i mötet med Andinés verk.Patrik Andiné är född 1968 i Göteborg, där han bor och är verksam. Han är utbildad vid konsthögskolan i Stockholm åren 1990-95.

I samband med utställningen har konsthallen en bok till försäljning om Patrik Andiné, med texter av Ernst Billgren och Pontus Hammarén. Boken är rik på bilder av Andiné. Angelika Knäpper Gallery, Andinés galleri i Stockholm, gav ut boken 2008. I utställningen visas nya målningar och en del inlånade verk från de senaste åren.

Pontus Hammarén, verksamhetsledare vid Alingsås konsthall och museum, inviger utställningen lördag 14 mars kl 13
Patrik Andiné visar utställningen torsdag 19 mars, kl 18
Övriga guidade visningar: måndag 23 mars kl 17:30, fredag 17 april kl 12, samt lördagarna 4 & 18 april kl 13.
(Från kommunens hemsida)

onsdag 4 mars 2009

Alingsåsdesign En trappa upp.







På Norra Strömgatan 5, nära Café Göta, ligger Petite Salong. På andra våningen i butiken En trappa upp säljs bland annat designade kläder från Alingsås. Mariedal Design finns representerade liksom AnnAn Design, Jasmine och Hulda som alla har alingsåsanknytning.
 
Bloggtoppen.se