måndag 9 mars 2009

Vägstenar i Alingsås kommun


















Milstenar
Milstenar eller milstolpar är vägmärken som började sättas upp efter 1649 års skjuts- och gästgiveriförordning. Landshövdingarna skulle tillse att de blev resta. I en tid när de flesta människor inte hade tillgång till karta hade milstenarna stor betydelse som underlag för reseräkningen vid hästskjuts. Milstenarna i Alingsås kommun är från 1754 och 1780.

Milstenarna angav hel-, halv- eller kvartsmil från närmaste skjutsstation. Dåtidens mil var 10 689 meter. En fjärdingsväg var benämningen på en kvartsmil.

Milstolparna tillverkades i sten, trä eller järn.

Väghållningsstenar
Hur väghållningen skulle skötas reglerades bland annat i Magnus Erikssons landslagar från 1300-talet. Enligt denna var de jordägande bönderna skyldiga att bygga och underhålla vägarna. Sträckorna skulle vara markerade med väghållningstenar så att länsman eller fjärdingsmannen kunde se vem som misskötte underhållet.

Här ser ni en karta över de vägstenar som än idag finns kvar i Alingsås kommun. Kartan innehåller 69 stenar. Förutom mil- och väghållingsstenar finns det även exempel på minnesstenar, häradsgränsstenar och riksrösen.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se