fredag 8 maj 2009

Ola Billgren till konsthallen


Ola Billgren var när han dog 2001 en av Sveriges mest uppburna konstnärer. Som få andra är han respekterad av både kritikerkåren och den breda publiken. Vidare kan man konstatera att han behållit en aktad position genom flera generationer – och att han ännu finns aktuell i bakgrunden som en återkommande, direkt eller indirekt referenspunkt till mycket av det finstämda, ofta realistiskt präglade måleriet, som är framträdande idag. Inte minst mot denna bakgrund känns det angeläget att nu visa verk från Ola Billgrens tidiga, mest inflytelserika period.

Ola Billgren föddes 1940. Han växte upp i Löderup, på Österlen. Båda föräldrarna var konstnärer och Ola Billgrens intresse för måleri väcktes tidigt. Ett första skede av romantiskt sökande gick 1963 över i ett fotorealistiskt måleri. Med denna stil kom han att röna stegrad nationell uppmärksamhet. Billgren sökte sig senare under 80-talet mot ett koloristiskt, närmast abstrakt gestaltande av bildrummet. I de sena, mättat röda verken från 90-talet tonar motiven fram som drömbilder.

Alingsås konsthall har nu glädjen att visa ett utsökt koncentrat av oljemålningar, akvareller och teckningar från den period som många bedömer som konstnärens mest betydande, 60-talet och det tidiga 70-talet.

Alla verk är privat inlånade och normalt inte tillgängliga för allmänheten.
Välkommen till vernissage lördag 16 maj kl 13

Verksamhetsledare Pontus Hammarén hälsar välkommen

Björn Fredlund, tidigare chef Göteborgs konstmuseum, inviger utställningen

Vernissagedagen är konsthallen öppen 10 – 15

Guidade visningar

Måndagar kl 18
25 maj, 1 juni, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 24 augusti, 7 september

Lördagar kl 15
22 augusti & 5 september

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se