söndag 26 oktober 2008

Risvedentrilogin fullbordad





















Foto Helfrid von Schéele, 1890-tal

Det imponerande trebandsverket Risveden - en västsvensk obygds historia av K-E Andersson och Bo Björklund är nu efter tjugo års arbete avslutat. Det är en guldgruva för den kulturhistoriskt intresserade.

Risveden är med sina cirka 20 000 hektar Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Området är unikt på grund av sin sjörikedom och sitt småskaliga bondeskogsbruk som har gynnat den biologiska mångfalden.

Bilden ovan är från första bandet och föreställer ett förälskat par på bron över Kilandaån(antagligen utanför Alingsås kommun). Broar fungerade ofta som mötesplatser. Cykeln var den tidens statussymbol som inte sällan avbildades tillsammans med människor. Höghjulingen började serietillverkas runt 1870 men slogs ut av den moderna cykeln runt 1900.

Ur de tre volymernas innehåll:
Västsvensk historia i treriksperspektivSkogen
Alesnickare och fyrbyggare

Vägar genom Risvenden
Slott och herresäten på och kring Risveden
Jordbruk
Jakt
Fiske
Bärplockning
Biodling
Repslageri
Korgmakeri
Träindustrier
Vattenkraftverk
Hjulkvarnar
Ramsågar
Rädslor och folktro
Spel­män
Kristna organisationer
Nykterhetsrörelsen
Gårdar
Torp
Människoöden
Ortnamn
Dialektala uttryck
För ytterligare information om böckerna se hemsidan.

onsdag 22 oktober 2008

Gräfsnäs slott


Här ser vi ett handkolorerat vykort från 1940-talet som föreställer Gräfsnäs slottsruin,

Omid Delafrouz på Galleri K


VERNISSAGE fredag 24 oktober 08-21
Omid Delafrouz är född och uppvuxen i Alingsås. Han är i början av sin konstnärsbana och har nyligen avslutat sina studier på Valands Konsthögskola. På Galleri K visar han nu för första gången målningar, främst från 2001 och 2002.

Galleri K - ny konstscen i Alingsås











Sex konstnärer med olika bakgrund startar nu Galleri K och kommer att arbeta för konstens temperaturhöjning i Alingsås.

Vi har en vilja att utveckla utställningsformer vid sidan av den traditionella galleriverksamheten och vill därför visa olika konstnärliga uttrycksformer. Det blir roliga utställningar, allvarliga, subtila såväl som dramatiska. Publiken kommer då och då att få lära känna unga, ej helt etablerade konstnärer varvat med det utvecklade uttrycket från mer kända utövare.

Britta Arvidsson, Wally Berg, Maria Lager, Linnea Lesse-Larsson, Agneta Segerfelt, Greger Ståhlgren.

Galleri K ligger i kvarteret Klockan på Västra Ringgatan 9, i samma hus som Ateljéerna och den italienska restaurangen. Vernissage kommer att vara fredagskvällar kl 18-21 Övriga öppettider onsdag 17-20, lördag och söndag 11-15

söndag 19 oktober 2008

Lasergraffiti på Tornet








Johan Efrik, Frank Jansson, Per-Olof Jernberg och ytterligare några konstnärer startade 2003 i Falun kulturföreningen Kamouflerad Kurbits. Målsättningen var att bygga en plattform för alternativa uttrycksformer. Med tiden har föreningen utvecklats till ett mer renodlat konstnärskollektiv som kan associeras med en rad av olika former och uttryck. Föreningen verkar i hela landet, senast med en permanent installation med rök, laser, vatten och ljud i Vitabergsparken i Stockholm.

Kulturföreningen Tornet har bjudit in Kamouflerad Kurbits och lasergraffiti kan ses på luftvärnstornet kvällstid fredag 24 och lördag 25 oktober.

fredag 17 oktober 2008

Onsdagskvällar på Alingsås museum

Jag tycker det här är ett mycket bra initiativ för att göra museets mer tillgängligt och ett ypperligt tillfälle att fördjupa sig mer i Alingsås historia. Som bonus får man även inblick i möbelmästare Peter Hellqvist verksamhet.

Onsdag 22.10 kvällsöppet 18 – 21, fri entré
19:00 Peter Hellqvist, möbelmästare, berättar om sin verksamhet
20:00 Staden växer; ett urval stenfastigheter uppförda i Alingsås 1890 – 1950 (diabildsvisning)

Onsdag 29.10 kvällsöppet 18 – 21, fri entré
19:00 Kamerabilder tagna av Aug Bruno i Alingsås på 1890-talet (diabildsvisning)
20:00 Alingsås; bilder från en småstad, foto Viking Francke (diabildsvisning)

onsdag 15 oktober 2008

Bilder från Lights in Alingsås


Alingsåsfotografen Patrik Gunnar Helin, som är innehavare av Studio Ketchup, har under många år dokumenterat Lights i Alingsås. Nu kan man se ett utval av hans bilder på Galleri Järta. För mer info tryck på bilden.

tisdag 14 oktober 2008

Världsbutiken Solen











I världsbutiken Solen hittar man en mängd varor från bland annat Afrika, Asien och Latinamerika. Gemensamt för dessa varor är att de är producerade och inköpta enligt kriterierna för Rättvis Handel. Detta innebär bland annat att den som tillverkar produkten får en lön som går att leva på, att han eller hon har rimliga arbetsvillkor och att man tillsammans jobbar för en bättre miljö.

Om ni vill bli medlemmar i föreningen kan medlemskap lösas i butiken för 100.-

Öppettider:
mån - fre 10-18
lör 10-14
Sön stängt

Under Lights in Alingsås har butiken utvidgade öppettider på kvällarna.

Plangatan 7
Alingsås

onsdag 8 oktober 2008

Kulturnatta den 18 oktober





















Programmet till årets upplaga av kulturnatta 18/10 har kommit. Det innehåller en stor bredd av olika kulurevenemang. Se här.

tisdag 7 oktober 2008

Mannekänguppvisning - Vinden Second Hand

Vinden Second Hand kommer att anordna mannekänguppvisning lördagen 11/10 kl 18 i Pingstkyrkan. Det är Second hand-plagg från butiken som kommer att visas upp.

Förutom att ett köp på Vinden innebär att dina pengar går till välgörande ändamål så är begagnade kläder även det bästa alternativet ur miljöhänseende. Vår förbrukningen av textilier ökar snabbt. I Sverige köper vi nu i genomsnitt 24 kg per person och år. 1994 var den siffran 15 kg. Och den konventionella odlingen av framförallt bomull innebär en mycket stor miljöbelastning. Se här.

Ur Föreningen Vindens stadgar:
Föreningens huvudsakliga ändamål är att ta tillvara överflöd, och omvandla det till nytta och hjälp för behövnde. Detta innebär försäljning av second hand-varor där ekonomiskt överskott skänks till ändamål som styrelsen beslutat om, Second hand-butiken strävar också efter att vara en social träffpunkt, där man kan komma för att träffas och trivas.

Butiken ligger på Maskingatan 6

Öppettider:
Onsdagar 13 - 18
Lördagar 10 - 13

Inlämning av gåvor:
Måndagar 8 - 18
Tisdagar 8 - 16
Torsdagar 8 - 16

fredag 3 oktober 2008

Ale Möller Band till Christinae kyrka

Foto Moa Karlberg
Kompositören och musikern Ale Möller har en helt unik förmåga att omvandla klanger och melodier från världens alla hörn till ren musikalisk energi, Tillsammans med sina musiker/ som har sin bakgrund i många olika kulturer/ är han en av de mest framstående gestalerna på den internationella världsmusikscenen.
(Från broschyren Musik i Christinae kyrka hösten 2008)
Läs mer på på Ale Möllers hemsida.
Christinae kyrka
4 oktober kl 17

onsdag 1 oktober 2008

Tingshuset

Här ser ni ett handkolorerat vykort från början av 1900-talet som föreställer det då nyuppförda tingshuset.

Det gamla tingshuset, som tjänstgjorde fram till år 1900, var beläget i kvarteret Hill och byggdes sannolikt i början av 1800-talet. Efter 1900 kom detta trähus att fungera som bostadshus med Alingsås bomullsväveri som ägare. Det gamla tingshuset revs 1968.

Det nya tingshuset uppfördes vid Södra Ringgatan. Arkitekten var Adrian Pettersson (1835 - 1912) som även ritat Nolhaga slott och Gustav Adolfskolan. I Göteborg ritade han bland annat Wernerska villan vid Södra Allégatan och tre praktfulla hus vid Kungsportsavenyn.

Invändigt står skulpturen Rättvisans gudinna som är tillverkad i Paris 1903 av skulptören Carl Eldh (1873-1954)
 
Bloggtoppen.se