onsdag 16 december 2009

Marie Silkeberg på Poetens plats




Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Stockholms kulturhus som kallas Poetens plats. I ett vitmålat skyltskåp beläget på Emuernas ö bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Vid vintersolståndet den 21 december sätts en ny affisch upp med en dikt av Marie Silkeberg.

Marie Silkeberg är född 1961 och har gett ut fyra diktsamlingar. Hon skriver även essäer, dramatik och arbetar som översättare. Silkeberg är uppvuxen i Danmark och flyttade till Sverige vid 13 års ålder. Hon debuterade som poet 1990 med boken Komma och gå. Efter Silkebergs diktsamling Imorgon, och imorgon (1994) fastslog fleratalet kritiker att hon är en de främsta poeterna i sin genaration.

För Silkeberg har lyriken alltid gränsat till andra uttryckssätt såsom dans, teater, konst och översättningar mellan språk. Platsen och rösten är två centrala element i hennes lyrik. I diktsamlingen Sockenplan, säger hon (2003) rör sig Silkeberg mellan Stockholms förorter och Tanzanias städer, mellan vokalljud och samtal.

Silkeberg har fått många utmärkelser, bland annat Sveriges radios lyrikpris 2003 och Göteborgspostens litteraturpris 2006.

Bibliografi:
Komma och gå 1990
Akustisk Alhambra 1994
Imorgon, och imorgon 1997
Sockenplan, säger hon 2003
Avståndsmätning 2005
2323 2006

fredag 4 december 2009

Lillån i vinterskrud

Ett vykort från början av 1900-talet. Bilden är tagen från Färgaregatan.
 
Bloggtoppen.se