tisdag 11 maj 2010

Tornet - Tema Ljudkonst 15/5-16/5





















TORNET – TEMA på Saga Bio
Varje lördag kl 12:30
Saga Bio, Nygatan 21, Alingsås
Frivillig entré 20.- Man kan komma och gå som man vill.

TEMA LJUDKONST 15/5 - 16/5 Vernissage lördag 15/5 12:30

Maieutik - en ljudinstallation av Per Åhlund
Maieutik är den andra installationen i en serie av tre. Den första installationen i serien, Anamnesis, presenterades i luftvärnstornet på Nolhaga berg i augusti 2009. Maieutik är en installation som försöker få besökaren att se och uppleva den egna upplevelsen av nuet. Var, vad och när är jag? Ljudlandskapet uppmuntrar besökaren att färdas i och sedan "lösas upp" i rum och tid. Att flyta samman med frekvenserna. Att föra en dialog med sig själv och ljudvärlden och att se dem båda som lärare. Att uppleva en kort transcendental meditation. Att slutligen tänka på intet. Att förlösas…

Ljudinstallationen finns på plats:
Lördag 15/5 12:30 – 21:00
Söndag 16/5 16:00 – 20:00

Per Åhlund är född 1976 i Eskilstuna, men bor i Stockholm där han är involverad i ett flertal experimentella musik-, improvisations- och ljudkonstprojekt, ofta med Fylkingen och Elektron Musik Studion (EMS) som bas.

Under namnet Diskrepant undersöker han gränsen mellan ljud och musik, stillhet och hysteri, mörker och ljus. Han skapar kompositioner som gränsar till ljudkonst med fokus på stämningar och texturerer snarare än tonalitet och rytm. Dessa komponerade ljudvärldar återkommer också i hans arbete med installationer. Med soloprojektet Diskrepant har han släppt en split-CD och tre fullängdsalbum med abstrakta, mörka ljudmiljöer.

Per Åhlund medverkar också i duon Skare samt i improvisationskvintetten Fundamental Form.

Per Åhlunds arbete med abstrakta ljudlandskap har lett fram till installationer med ljudet och dess förhållande till den specifika platsen i fokus. Hur människan upplever och förhåller sig till sig själv i de miljöer och de ljudlandskap hon rör sig i har blivit allt mer centralt i hans arbete.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se