måndag 18 februari 2008

Gamla lyktor


















Foto Martin Olsson

På Brunos garvaregård och Nygrens gård kan man hitta de här vackra ålderdomliga lyktorna. I boken Med Lillån genom Alingsås skriven av Evert Johansson kan man läsa:


Väktar-Andreas med efternamnet Björkdahl hade mycket att bestyra. I skymningen gick han lykttändarrond för att få "lyse" i de sparsamt förekommande utomhuslyktorna, vars bränsle utgjordes av rovolja. Varje afton hördes hans rop och bön:

Hör väktarens rop, klockan är 10 slagen
Gud bevare vår stad för eld och fiendehand

När någon var död hörde det också till väktarens uppgifter att kunggöra detta. Utbröt våreld slog väktaren larm med sin mullrande trumma, Till hans avgjort angenämaste uppgifter hörde tvivelsutan att buda till brölopp. Så småningom blev det fotogen i lyktorna och slutligen elektrisk belysning.

Rovolja kallas olja som utvinns av frön från kålrötter, främst raps. För att få fram olja krossas fröna och varmpressas eller extraheras. Till färgen är oljan gul och luktar karaktäristiskt. Oljan har använts för härdning av stål, smörjning samt belysning. Många fyrlampor drevs av rovolja i mitten av 1800-talet.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se