tisdag 17 juni 2008

Petter Lindgren på Poetens plats

Vid sommarsolståndet lör den 21 juni sätts en ny affisch upp på Poetens plats med en dikt av Petter Lindgren. Poetens plats är belägen på Emuernas ö bakom Nolhaga slott.

Vernissage: lör den 21 juni kl 14

Från Stockholms kulturhus infoblad:
Petter Lindgren, född 1965 och bosatt i Stockholm började skriva dikter när han gjorde vapenfri värnplikt vid biståndsorganisation en Sida. Tidigare hade han skrivit låttexter och ägnat sig åt musik. Själv säger Lindgren att det viktigaste med poesin är själva skrivakten, att upptäcka att han har något på gång som han inte trodde sig kunna förmedla. ”Det ger ett slags lycka som är svår att hitta någon annanstans.”

Lindgrens poesi har beskrivits som ögonblicklig och fåordig, med hög densitet och mycket luft på sidorna. Ett återkommande tema är fotografiet, både utifrån form och som motiv.

1994 debuterade han med den prisbelönta diktsamlingen Långtbortistan på Albert Bonniers förlag. Därefter följde Porträtt av en död småbåtsägare som utspelar sig i miljöer där Lindgrens numera bortgångne morfar rört sig. Övriga titlar är Ett trögare slags bläck, 2000 och Landskapet, 2005. I den senare bildar morfaderns brev grunden i dikterna. Lindgren låter vissa ord byta plats med andra, hämtade ur morfaderns övriga skriftliga kvarlåtenskap, skolböcker, kassakvitton, ritningar och vykort.

Mellan 1998 och 2001 var Lindgren redaktör för Lyrikvännen och är nu vid sidan av sitt skrivande verksam som litteraturkritiker på Aftonbladet.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se