tisdag 10 juni 2008

Visionen om museet/kulturhuset i Alingsås

Det har tagits fram ett förslag om en ny vision kring museet/kulturhuset i Alingsås. Jag tycker att den känns modern och framåtblickande vilket är mycket positivt. Det jag kan sakna är visoner kring byggnadsvård och kulturturism i kommunen där även museet/kulturhuset kan spela en aktiv roll.

Visionen om museet/kulturhuset i Alingsås är att spegla yttringar i samtiden, tillgängliggöra kulturarvet och stimulera fantasin.

Med ovandstående vision som utgångspunkt och med följande åtgärder kan museet/kulturhuset skapa följande:


Samtid
Utställningsverksamheten blir mer samhälls- och samtidsinriktad.

Tidsenliga samhällsfrågor belyses i all verksamhet, gärna speglat ur historiska perspektiv.

Ständig omvärldsbevakning präglar all verksamhet.

Samverkan med institutioner i kommunen, regionen och internationella aktörer genomsyrar allt arbete.


Framtid
Interaktivitet med medborgarna ökar. Ny teknik införs som innebär att kommuninvånarna kan delta i musei- och kulturhusarbetet direkt via nätet t.ex. genom att beskriva och kommentera föremål eller skrifter, bilda intressegrupper osv.

Diversifiering och/eller riktad verksamhet görs för olika grupper. Museet och kulturhus skapar fler individuella lösningar och ger rådgivning anpassad till olika gruppers behov och önskemål.


Dåtid
Öppna magasin skapas. Bilder från föremålssamlingarna, fotoarkiv mm läggs ut på Internet för att öka tillgängligheten av information för allmänheten.

Insamlingspolicy och gallringsplan för föremål fastställs och arbetet genomförs.

Beslut om museisamlingens inriktning antas.


Fantasi
Allting har sin berättelse och berättelserna blir allt viktigare.

All verksamhet utvecklar berättandet och söker nya, tidigare oprövade vägar. I detta arbete utnyttjas alla tekniska hjälpmedel. Användningen av ljud och ljus i den kreativa processen är viktig.


Samarbete
ABM-arbetet skall prövas i full skala, för att visa vilka effekter det kan bli för besökaren. Arkiven, biblioteket och museet enas i ett gemensamt projekt för att skapa ett Alingsåsrum. Ett Alingsåsrum är ett fysiskt rum i Kulturhuset, men även ett virituellt rum på Internet. Det finns plats för media från biblioteket, material från museet, plats för släktforskning, tillgång till de olika arkiven. Ett ABM-arbetssätt skall innebära förändrat arbetssätt.

Ett aktivt samarbete skall ske med Västarvet. Där skall kontakter knytas, samarbete skapas, idéer prövas. En utmaning kan vara att få ett regionalt uppdrag på det som Alingsås är duktiga på, Lights in Alingsås.

Samarbete med separata museer, både nationellt och internationellt, skall göras för att få utbyte av tankar och funderingar, som kan skapa en positiv utveckling för besökaren.

Tätare kontakter och utbyte med överiga museer, lokala hembygdsföreningar, lokala föreningar, som har intresse av att medverka i arbetet med morgondagens museum.



Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se