torsdag 18 december 2008

Fredrik Nyberg på Poetens plats




Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Kulturhuset Stockholm som kallas Poetens plats. I ett vitmålat skyltskåp beläget på Emuernas ö bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Vid vintersolståndet sön den 22 december sätts en ny affisch upp med en dikt av Fredrik Nyberg.

Fredrik Nyberg är född 1968, uppvuxen i Partille, men bor numera i Göteborg. Där arbetar han bland annat i Partille Bokhandel och sitter i redaktionskommittén för Ord & Bild och för den nystartade kulturtidskriften OEI.

Nyberg har snabbt gått från att vara ung och löftesrik till att bli etablerad och omtalad som en av de absolut främsta i sin generation av poeter. Med stor framgång debuterade han 1998 med diktsamlingen En annorlunda praktik som är en samling dikter - både korta och långa - som rör sig runt minnet och bristen på minne som möjlighet och hot. Storheter som "väder", "text", "årstider" och "händer" blir koordinater i det system dikterna skapar.

Två år senare kom Blomsterur, denna diktsamling har en inriktad form och en tydligt utmejslad idé. Det är dikter som är uppställda alfabetiskt - två för varje bokstav (A-Z) - där alla titlar består av ett latinskt växtsläktsnamn och varje text har en förbindelse till detta namn/växt. Men infolierat mellan denna ganska strikta ordning finns andra texter som liksom löser upp "ordentligheten" och ger det hela en personlig röst.

Nyberg fick nyligen Partille Bokhandels stipendium för dikter med djup och personlig ton och för oförtrutet arbete med att bredda intresset för lyrik som uppläsare, recensent, översättare och inspiratör. Tidigare stipendiater är bl a Viveca Lärn, Marie Hermansson, Åsa Moberg och Mats Kempe.

Åren (2002) är en diktsamling där tiden och datumet - det som både alltid och aldrig återkommer - har en central roll. Dikterna är skrivna under tre år och tolv årstider. Långa och korta, smutsiga och upphöjda dikter samsas i denna poetiska kalender. 2007 utkom Nybergs senaste diktsamling Pandi och kamelen träffar surikaterna.

Nyberg är en poesins arkivarie som förstått värdet av allsköns synkretism i det empiriska insamlingsarbetet. Sammanjämkningen och sprängandet. Virkandet, värkandet och vetandet. (Aftonbladet)

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se