torsdag 8 januari 2009

Köllerna i Nolhaga

Häromdagen åkte jag skridsko med min äldsta tös på Köllerna, dammarna, bakom Nolhaga slott, en gammal alingåstradition.

Köllerna är gamla så kallade korvsjöar, dvs gamla avsnörpna åfåror som blivit kvar vid sidan av Säveåns nya åfåra. Under 1700-talet utvidgades och förlängdes Köllerna för att kunna användas som karpdammar.

När Claes Adelsköld köpte Nolhaga var de fulla av dy och fick muddras. Muddermassorna användes som jordförbättring på åkrar och ängar. Nya broar anlades, den vita och den svarta. Vatten från Kvarnsjön leddes via en ledning genom Klämma så att kaskader och vattenkonster kunde skapas. Vattnet användes också för att driva en mjölkvarn, ett tröskverk, brandposter och för bevattning av djuren med mera.

Två fontäner, som sprutade upp vatten i en 50 fot hög kaskad, anlades i den södra och västra köllen. På norra sidan av slottet finns bronsskulpturen Smén som har en blomsterkvast över huvudet ur vilket det kom vatten som en slöja.

2 kommentarer:

Stellan sa...

Misstänker att man inte ledde vattnet från Dammsjön, i alla fall inte i en direkt mening. Snarare leddes vattnet i från en pöl uppe på Enhagen kallad "Dammen". Denna pöl som ej längre finns stod i förbindelse med Dammsjön och Kvarnsjön via vattendrag.

I skriften "Nolhagas park och trädgård från Jonas Alströmers tid till vara dagar" av Siv Degerman, utgiven av Tekniska kontoret 2003, kan man på sidan 59 läsa:

"...den 1.300 meter långa trätub från Dammsjön som försåg fisk- och fågeldammarna med vatten..."

Detta antyder att "Dammsjön" är fel då 1300 meter stämmer bättre med avståndet till Enhagen.

Historisk karta över Alingsås på Lantmäteriets hemsida

Stellan

Anonym sa...

Stellan, tack för dina invändningar och ditt engegemang. Jag får forska vidare och eventuellt ändra i texten.

 
Bloggtoppen.se