fredag 2 januari 2009

Utsikt från Härsberget

Här ser vi ett vykort från omkring 1950 som föreställer utsikten från Härsberget eller Häradsberget som man tidigare sa.

Här uppe låg en gång stadens avrättningsplats. Avrättningsplatser var ofta synliga och låg vid kommunikationsleder. Detta för att så många som möjligt skulle kunna se. Avrättningar var ett riktigt folknöje och skedde offentligt fram till år 1877.

Omkring sekelskiftet 1900 byggdes en stor reservoar på toppen som försåg alingsåsarna med vatten. Det sägs också att berget inspirerade alingsåsaren Nils Hasselskog, som var en namnkunnig medarbetare i Grönköpings veckolblad, till att skapa det fiktiva Gökmassivet.

Invid sjön Gerdsken ser vi Nya bomullsväveriet som slog upp sina portar 1906. Det var Victor Hill, sonsonen till Charles Hill, som lär bygga detta nya väveri som ett komplement till det gamla på Södra Strömgatan. Idag använder IcaMaxi, Posten och Almedahls dessa lokaler.

Bostadshuset närmast kameran invid Nya bomulssväveriet, nu rivet, gick i folkmun under namnet Röda helvetet. Är det någon som känner till namnets ursprung?

5 kommentarer:

Monica sa...

Huvva, det där med avrättningsplats hade jag ingen aning om, fan vet om man vågar ta någon mer lunchpromenad på Härsberget, jobbar alldeles intill... Från och med nu får nog Härsberget heta Gökmassivet på jobbet i alla fall, det finns en och annan anhängare till Grönköpings Veckoblad där!

Anonym sa...

Ibland är det bäst och inget veta. Hoppas det inte finns några spår kvar.

Stellan sa...

> Hoppas det inte finns några spår kvar.

Det finns i alla fall inga spår av vatten-reservoaren. Till min stora förvåning var den borta då jag besökte platsen för att njuta av utsikten. Dock saknades dessa extra metrar i höjd (4-5 meter), och utsikten blir allt för skymd av vegetation.

Anonym sa...

Inne bland borden i Maxis förbutik bland en massa gamla Alingsåsfoto finns en bild där man sågar upp is från Gersken. Härsberget syns helt kalt utan träd i bakgrunden, och på toppen en byggnad som ser ut som en kyrka. Kan det vara vatten reservoaren eller någon form av avrättnings redskap!!??

Fotot är gammalt, när byggdes och revs reservoaren, är det någon som vet?

Anonym sa...

Ser ut som att fotot är taget från våran tomt.

 
Bloggtoppen.se