måndag 22 september 2008

Marie Lundquist på Poetens plats

Idag vid höstdagjämningen sätts en ny affisch upp på Poetens plats med en dikt av Marie Lundquist. Poetens plats är belägen på Emuernas ö bakom Nolhaga slott . Det är ett samarbetsprojekt mellan Kulturföreningen Tornet och Kulturhuset Stockholm.

Marie Lundquist är född 1950 i Jönköping och numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade relativt sent som poet, var över fyrtio och verksam som bibliotekarie när den uppmärksammade Jag går runt och samlar in min trädgård för natten gavs ut. Hon säger sig alltid haft skrivandet som uttryckssätt, att bli utgiven kändes helt enkelt inte bråttom.

Sedan debuten har Lundquist ägnat sig åt att skriva poesi och dramatik på heltid. Det har blivit ytterligare sex böcker, fem diktsamlingar och en romanliknande prosaberättelse, Monolog för en ensam kvinna. Hon har medverkat i en rad antologier samt skrivit radiopjäser. En av dem är Mammor får inte dö som hade urpremiär på Radioteatern 2005. Lundquist är även verksam som översättare, bland annat av den norske dramatikern Jon Fosse. Vid sidan av sitt författarskap undervisar hon, bl and annat på Nordens Författarskola Biskops-Arnö samt i litterär gestaltning vid Göteborgs Universitet.

Lundquist är just nu aktuell med diktsamlingen De dödas bok, Förra året gav hon ut Drömmen om verkligheten - fotografiska reflektioner innehåller 35 bilder av 35 olika fotografer. Varje bild är startpunkten för en kortare essä.

Redan innan medverkan i Poetens plats har Lundquists dikter varit synliga i det offentliga rummet, en av dem har kunnat upplevas på Västtrafiks bussar och spårvagnar under 2006. Dikten, ursprungligen publicerad i debutboken berör olika sätt att kommunicera, svårigheten att mötas, förgängelse och döden, teman som ofta återkommer i Lundquists författarskap.

Av Marie Lundquist har bland annat utgivits:
Jag går runt och samlar in min trädgård för natten 1992
Brev till de sovande 1993
Astrakanerna 1995
Istället för minne 1997
En fabel skriven på stenar 1999
En enkel berättelse 2002
Monolog för en ensam kvinna 2005
Drömmen om verkligheten - fotografiska reflektioner 2007
De dödas bok 2008

(Uppdaterad text från Stockholms kulturhus)

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se