lördag 1 november 2008

Paneldebatt om Alingsås museums framtid


Alströmerska magasinet avbildat på ett vykort utgivet av Sagokonst omkring 1950
Museets vänner i Alingsås har bjudit in politiker från samtliga partier för en diskussion om museets framtid. Paneldebatten äger rum i missionskyrkan tisdag den 4 november kl 19. Representanter för alla partier kommer att finnas på plats. Inledningstalare är Göteborgs sjöfartsmuseums förre chef Jan Olsson och moderator är Lennart Allbro. Alla närvarande har möjlighet att ställa frågor skriftligen. Följande frågor har dock skickats ut till politikerna i förväg.

År 2010 kommer det att vara olagligt att vistas i museet om inte det installeras en hiss = görs handikappvänligt? Hur har denna fråga beaktats/framskridit?

Nästa års utställningsplan, vad får vi se ur samlingarna då?

Hur stor blir budgeten för utställningsverksamheten och hur är fördelningen av densamma mellan bibliotek, konsthall och Alströmerska magasinet?

Personalfrågan - ny museichef, pedagog, tekniker - när kommer den förstärkningen att ske?

Hur står det till i museets föremålsmagasin, hur är miljön vad gäller klimatet (fukt, torka) och möjlighet till god förvaring?

Hur långt har det avancerat med nybygget i parken, med tanke på bl.a. förvaringsmöjligheter och nya utställningar?Hur går det med motionen som Centern lagt för två år sedan?Varför tas ingen hänsyn till de kostsamma utredningar som gjorts och som båda kommit fram till att detta är en lämplig plats för en ny byggnad? Tänk vilken lyft det skulle vara för vårt kulturarv, då kanske vi ännu en gång kunde bli nominerade för europapris som år 1982 för ett enastående museum.

2 kommentarer:

Monica sa...

Det känns som om sånt här alltid kommer väääääääldigt långt ner på listan liksom...

Anonym sa...

Jag upplever som det inte är någon i ledande befattning som driver frågan om hur man kan utveckla Alingsås kultuarv på ett modernt och framåtriktat sätt. Här har Alingås kommit ordentligt på efterkälken jämfört med till exempel Mölndal som har ett mycket aktivt och levande museum.

Det måste till en dynamisk museichef som verkligen brinner för att levandegöra Alingsås historia och som startar upp nya spännande projekt. Annars tror jag risken är stor att andra krafter kommer göra anspråk på museets lokaler och resurser, något som just nu håller på att ske.

 
Bloggtoppen.se