fredag 7 november 2008

Plangatan vid sekelskiftet 1900


Här ser vi ett handkolorerat vykort från runt sekelskiftet 1900 som föreställer Plangatan mot öster. Fotografen står mitt emellan gamla Café City och Svensk kassaservice och fotograferar bort mot Lilla torget som tidigare hette Fredriksplan, ett namn som härrörde från Jonas Alströmers tid. Alströmer var nämligen god vän till Kung Fredrik som kom att finansera mycket av Alströmers manufakturverk. Som en gest av tacksamhet fick kungen torget uppkallat efter sig. Namnet lever idag kvar i Plangatan.

I förgrunden på vänster sida ser vi ett vackert trähus som bland annat inhyste Alingsås bibliotek en period. Till höger skymtar en trädgård där idag Centralhuset med Bon Bon ligger. Och i museiparken tronar en vacker tornvilla. Den ägdes av Otto Roempkes som förestod Alingsås mejeri som låg i Alströmerska magasinet runt sekelskiftet. Till vänster ligger Sparbankens byggnad som byggdes 1881, ritad av Belfrage & Frank i Göteborg. Idag har huset, där Nordea är lokaliserad, en kraftigt förändrad exteriör plus en extra våning. På samma plats låg tidigare ett Kronohäkte, en faluröd timmerbyggnad uppförd 1819, som var avsett för rannsakningsfångar.

2 kommentarer:

Monica sa...

Ja herre gud, det är inte mycket som är sig likt...

Anonym sa...

Endast ett hus existerar idag, nämligen Nordea-huset som vid den här tiden var Sparbankens. Dock är exteriöeren kraftigt förändrad.

 
Bloggtoppen.se