måndag 25 augusti 2008

Café Ringens historia












Café Ringen från omkring 1890

Fridolf Wilhem Nyman (1843 – 1907), en av Alingsås första egentliga krönikörer, skriver i Det Alingsås som gått från 1890 om en handfull alingsåsbryggerier som tillverkade sötöl eller bult som det också benämndes. Ett av dessa bryggerier var beläget vid Lillån eller Gerdska ström mitt emot nuvarande Sagabiografen och drevs av Emanuel Andersson populärt kallad Malle. Förutom att han hade en liten utskänkningdisk invid bryggeriet såldes hans bult i Café Ringens lokal. I boken Alingsåsinteriörer minns Sven M Carlson tillbaka till åren runt sekelskiftet 1900. Han skriver: Hos Emma i Ringen t ex flödade bulten i en jämn ström ur kuttingarna. Kaféet ifråga var nämligen ett tillhåll för ökända bult-drickare. Denna Emma var förmodligen Malles ena dotter.

I en samlingslokal i samma hus som Café Ringen träffades nykterhetsföreningen Trofast, en utbrytargrupp ur Nationalgodtemplarorden(NGTO). 1896 lät nämligen NGTO-logerna, hos stadskemisten i Göteborg, testa alkoholhalten i bland annat bult. Resultatet visade att det ej kunde godkännas som dryck för NGTO-medlemmar. Kort därefter bildades antagligen Trofast, inom vilken det var tillåtet att dricka bult. Medlemmarna samlades under uppsluppna former och avhandlade dagens händelser. Ur bultklubben Trofast, som den kom att kallas, växte Alingsås sjuk- och begravningskassa fram 1902.

1913 dog Malle och då upphörde bulten att flöda i Café Ringen. Hilda Karlsson från Bälinge var med och omvandlade det till ett vanligt café. Hon drev Café Ringen fram till 1938.

Historiken kring namnet Ringen sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden. 1883 bildades nämligen självhjälpsorgansiationen Arbetarnas Ring i Alingsås. 1885 övertog föreningen den lokal vid Torggatan, som blev ledig när NGTO-logerna Jonas Alströmer och Sven Lendahl flyttade till det nyinvigda ordenshuset vi Göteborgsvägen. Arbetarnas Ring kom att driva en livsmedelsbutik där Frälsningsarmén idag har sin byggnad. Där fick medlemmarna handla till ett förmånligt pris. Denna liberala arbetarförening fanns antagligen kvar fram till 1908. Det mindre huset på Torggatan kan ha ingått i Arbetarnas Ring.

©Utdrag ur en kommande bok av Martin Olsson

2 kommentarer:

Stellan sa...

Någon form av Alingsås-tema för din kommande bok med andra ord...

Vilket område av Alingsås historia/kultur har du för avsikt att skriva om?

Anonym sa...

Det blir just om Alingsås caféer och konditorier ur ett historiskt perpektiv. Finanseringen är dock ej riktigt klar men huvuddelen av materialet har jag redan. Har gått igenom litteraturen och intervjuat ett tjugofemtal personer. Alla som vet något om detta ämne vill jag gärna komma i kontakt med.

 
Bloggtoppen.se