söndag 31 augusti 2008

Såga Snida Svarva









30 augusti — 25 oktober 2008

Museet firar sitt 80-årsjubileum med att under året visa fyra utställningar på tema metall, textil, trä och ömtåligt. Med dessa utställningar vill vi visa samlingarnas bredd och kvalitet.
Jubielumsutställningens tredje temat är TRÄ. Utställningen presenterar en brokig samling träföremål som alla tillverkats eller insamlats i Alingsås under 80 år och som på olika sätt, tillsammans med fotografier och arkivhandlingar, bidrar till att berätta om stadens kulturhistoria. En typisk svensk småstad som representerar en kultur, snarare än en plats.









Parallellt visas i Galleriet fotografier tagna av Gustaf Ewald (1884 – 1976). Det är "porträtt" från hans inventering av svenska vårdträd som han gjorde under 1900-talets första hälft. Han gav själv aldrig ut materialet. I stället sammanställde Ewald två stora volymer med samtliga bilder i original varav han skänkte den ena till Alingsås museum 1942. Däremot hamnade hans negativ på olika museer och delar av bilderna som visas kommer från Nordiska museet.
Välkommen till tredje delen av Alingsås museums jubileumsutställning!
Ewa Anderson Monica von Brömsen Gösta Sandberg,

(Från kommunens hemsida)

A L I N G S Å S M U S E U M
Alströmerska magasinet Lilla torget
tisdag—fredag 12—16 lördag 10—14

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se