måndag 15 februari 2010

Jenny Berntsson ställer ut på Tornet





















Igloo Construction II
av Jenny Berntsson

Kulturföreningen Tornet presenterar årets första kulturhändelse på luftvärnstornet på Nolhaga berg. Jenny Berntsson heter konstnären och hon kallar sin installation, Igloo Construction II. Den kommer att placeras på tornets topp och vara upplyst under dygnets mörka timmar. Så här beskriver Jenny Berntsson själv sina tankar bakom konstverket:


Igloo Construction II

Liv utan försköning.


Jag ser en mening med att låta naturen angripa det av människan skapade, därför låter jag plywoodskulpturen behålla sin råa, naturliga och oskyddade yta – precis som de japanska tehusarkitekterna ser jag nedbrytningen som en symbol för alltings förgänglighet.

Skulpturen är en vidareutveckling av mitt tidigare verk Igloo Construction I, där jag fortsätter att skapa utifrån igloons symboliska betydelse som berör frågor som kretsar kring ursprungssymboler, civilisationer, miljö- och platsfrågor samt materialitet. Genom att använda mig av en urgammal byggnad som igloon väljer jag samtidigt att utnyttja den spekulativa aspekten i våra föreställningar om en annan plats och igloons egna metafysiska egenskaper.

Genom att lyfta ut en byggnad ur sitt sammanhang (även då den just nu framträder ur ett snötäckt landskap), placerar den högt upp på ett torn låter jag den framträda från sin backdrop. Så som Didier Anzieu skriver i boken Hudjaget: ”Varje figur förutsätter en bakgrund mot vilken den framträder som figur: denna grundläggande sanning underskattas alltför lätt, där uppmärksamheten normalt riktas mot den figur som framträder och inte den bakgrund den står ut ifrån”.

Igloo Construction II är andra delen i en serie iglooskulpturer varav den första, Igloo Construction I visades i Stockholm 2008 och var gjord av torv. Igloo Construction II har tidigare visats i Stockholm 2009, och kommer efter Tornet att ställas ut i Istanbul under hösten. På alla platser tillkommer aspekter som förstärker delar av skulpturens koncept. I Istanbul kopplas den åter samman med stora föroreningar, men också stadens explosionsaktiga utveckling. Stadsrummet förändras dramatiskt, likaså arkitekturen och vår uppfattning om rummet.


Jenny Berntsson är utbildad på Kungliga Konsthögskolan (KKH) 2003 - 2008 och har bland annat ställt ut sina verk på Tensta konsthall, Bildmuseet i Umeå och Arkitekturmuseet i Stockholm.

I det mobila tillfälliga projeket Sandcity, som ägde.rum mellan 2005-2008, byggde Jenny Berntsson upp miniatyrstäder i sand på tjugo olika platser runt om i världen. Holland, Turkiet, Island och Indien var några av stationerna. Hon är bosatt i Stockholm.

Igloo Construction II invigs lördagen den 20 februari kl 15 vid Nolhagaskolans entré

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se