tisdag 9 februari 2010

Riskanalys/konsekvenser vid uppsägning av museipersonal















Museipersonalens risk- och konsekvensanalys vid uppsägning av tre av fyra personal på museet/kulturhistoriska verksamheten. Materialet togs fram som ett underlag till de fackliga förhandlingarna i aug 2009.

Alingsås museum är medlem i ICOM (International Council of Museums) och följer ICOMs etiska regler, vilka är en form av internationell minimistandard för en seriös och professionell museiverksamhet.

Enligt ICOM gäller följande huvudprincip för vad ett museum är:

Museerna bevarar, förmedlar och främjar olika sidor av människans natur- och kulturarv. Museerna ansvarar för det materiella och immateriella natur- och kulturarvet. Styrelser eller motsvarande och alla som i övrigt har att göra med tillsyn och strategisk inriktning i museerna har som sitt främsta ansvar att skydda och främja detta arv och också de personella, fysiska och finansiella resurser som avsatts för detta ändamål.

Ett mycket stort bortfall av kompetens och kunskap som aldrig går att få tillbaka; tre av de fyra har arbetat omkring 25 år vardera med museets samlingar (föremål, foto, arkivhandlingar) och verksamhet.

Den kunskap och kompetens som förvärvats genom alla dessa års arbete och kontakter med allmänheten försvinner, mycket är s k tyst kunskap som man inte kan studera sig till, endast förvärva genom mångårigt arbete.

Vad händer när tre av fyra blir uppsagda?


Mycket försämrad eller ingen service och hjälp som idag ges utifrån utställningar och samlingar (förmål, foto, arkivhandlingar) till;

- forskare alla kategorier, från grundskola till universitet och släktforskare

- andra förvaltningar i kommunen; exempelvis biblioteket, Plan o bygg, turistbyrån, Ljus i Alingsås-utställare

- tidningar och annan media

- författare och förlag

- andra museer och kultur- och kulturmiljöinstitutioner

- arkitekter och andra som får konsultuppdrag av Alingsås kommun

- föreningar

- allmänheten med alla frågor och funderingar där svar endast kan hittas i arkiven och föremålssamlingarna

Försämrad, begränsad eller ingen alls
- visningsverksamhet för skolor, SFI och särskolor

- programverksamhet för barn och vuxna

- bildprogramsproduktion

- utställningsproduktion, miniutställningar (både egna och på uppdrag)

- deltagande/drivande i olika projekt och arrangemang av förvaltningsöverskridande slag; exempelvis HBT-dag, ramadan-fest, kulturnatta, Arkivens dag, ljusialingsås-program, julmarknad

- deltagande i regionala och nationella projekt och arrangemang

- deltagande i Alingsås ABMgrupp och arbetet där

- marknadsföringsarbete som idag görs för museets räkning (annonser, affisher, kulturhusTV, Alingsåskalendern, hemsidan, trycksakstillverkning m m)

- öppethållande i faktarummet

- handhavande och administration av kommunens konstsamling

- tid till utbildning, studiebesök, kompetensutveckling

- tid för fackligt arbete

- tid för arbete som skyddsombud

- tid för deltagande i olika yrkesråd

- möjligheten att köpa/få kopior av fotografier och arkivhandlingar

- ta emot studiebesök i magasinen; ex konsthantverkare, forskare och författare

Enligt ICOM gäller följande huvudprincip för förvalning av samlingarna

Museer med samlingar fövaltar dess till förmån för samhället och dess utveckling. Museernas uppdrag är att förvärva, bevara och främja sina samlingar som ett bidrag till skyddet av naturarvet, kulturarvet och det vetenskapliga arvet. Museernas samlingar är ett arv som är viktigt för oss alla, som intar en särskild ställning i lagstiftningen och som åtnjuter internationellt rättsskydd. I det medborgerliga förtroendeuppdraget ligger en omdömesgill förvaltning med rättmätigt ägande, varaktighet, dokumentation, tillgänglighet och utmönstring/gallring under ansvar.

Självfallet kommer allt arbete (registrering, digitalisering, vård, bevarande och förmedling) med befintliga samlingar (föremål, foto, arkivhandlingar) att bli eftersatt och därmed kommer samlingarna att på sikt fara illa; skadedjur, mögel, smuts p g a föremålsmagasinens dåliga beskaffenhet. samtidigt som oersättling kunskap/dokumentation om det insamlade går förlorad.

Människor har under åttio år sänkt föremål, fotografier och arkivhandlingar till museet i förvissning om att de där skall bevaras och förvaras för evigheten och därmed ge kunskap åt framtida generationer.

Ett museum har ett stort etiskt och moraliskt ansvar gentemot de människor som berikat samlingarna med föremål, fotografier, arkivhandlingar, minnen och kunskap; människor som har och har haft förtroende för museet som institution. det förtroendet kommer nu för all framtid att gå förlorat.

Ingen insamling av nytt kommer att kunna göras, vilket medför ett avbrott i kontinuiteten; det kan aldrig göras ogjort.

Yttersta ansvaret för samlingarna har kultur- och fritidsnämnden, ett ansvar de nu inte tar.

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se